Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Veszett tehén Nagyhegyesen

2003.12.27. 09:43
Több mint háromszáz embert oltottak be veszettség ellen karácsony két napján a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyesen, mert abból a helyi tehenészetből - a Dézsi Gazdaságból - vásárolt tejet ittak, ahol egy tehenet veszettség miatt el kellett pusztítani.
A megyei tisztiorvosi szolgálat készenléti orvosa, Lehel Ferenc a Népszabadságnak azt mondta: 24-én kapták faxon az értesítést, hogy a nagyhegyesi állatorvos által leadott vizsgálati minta veszettség jelenlétére utal. Felszólították a lakosságot, hogy jelentkezzenek azok, akik december 6-a és 20-a között forralatlanul ittak a Dézsi Gazdaságból származó tejből.

A megbetegedett tehenet a múlt hét szombatján vizsgálta meg a helyi állatorvos, Hanzéros Ádám, majd a legyengült állatot hétfőn elaltatta. Az orvos veszettségre gyanakodott, ezért vizsgálatra a Debreceni Állategészségügyi Intézetbe vitte az állat fejét, egyúttal 90 napos zárlatot rendelt el a gazdaságban. Hanzéros Ádám a napilapnak úgy nyilatkozott: feltételezhető, hogy valamilyen veszett állat, valószínűleg róka marta meg a tehenet.

Csontos Gyula, Nagyhegyes egyik háziorvosa úgy nyilatkozott: a több mint háromszáz beoltott ember többsége helyi lakos, de a rokoni és ismerősi szálak miatt Debrecenből is jelentkeztek oltásra olyanok, akik forralatlanul ittak a tejből. Hozzátette, csak a reggeli órákban alakult ki kisebb tumultus a rendelőben, ahová továbbra is várják azokat, akik ihattak a veszett állat tejéből, és még nem kapták meg az öt részből álló oltássorozat első adagját.