Veszett marhából ettek Derecskén

2003.02.01. 09:34
Veszett marhahús került a Hajdú-Bihar megyei Derecskén több háztartásába, ezért 26 embert kellett veszettség ellen beoltani. A Népszabadság információi szerint azt a berettyóújfalui tehenészetet, ahonnan a beteg állat származott, 90 napos megfigyelési zárlat alá helyezték.
A körzeti állatorvos ugyan kényszervágást rendelt el a marhán, a vágóhídon viszont ahelyett, hogy kidobták volna a tetemet egy ott dolgozó tovább adta egy hentesnek, aki értékesítette is a fertőzött húst.

A vágóhíd dolgozója eladta a gerincet

Az orvos kezdetben máj- és idegrendszeri problémára gyanakodott, de a vizsgálatra küldött agyvelőmintából kiderült, hogy veszettséggel fertőződött az állat. A rendőrség eljárást indított foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt a vágóhíd dolgozója ellen.

A múlt héten állatorvosi ajánlásra a derecskei vágóhídra kényszervágásra szállítottak egy négy-öt éves tehenet egy berettyóújfalui gazda tehenészetéből. A kényszervágást az állatorvos azért rendelte el, mert az állat betegnek tűnt. A levágott állat agyvelejéből vett minta alapján megállapították, hogy a tehén veszett volt, és amikor a tetemet e hét elején el akarták szállítani a vágóhídról megsemmisítésre, kiderült: a gerinc egy része hiányzik.

Cs. Varga László, a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás vezetője a Népszabadságnak elmondta: az intézmény 90 napos megfigyelési zárlatot rendelt el az érintett berettyóújfalui tehenészetben annak kiderítésére, hogy a többi állat megbetegedhetett-e.

Egy család evett a húsból

A szabálytalanul eljáró hentes a vizsgálatok szerint a tetemből mintegy 30 kiló húst vágott ki, amelyből csaknem 22 kiló már előkerült. Az eddigi adatok szerint a fertőzött húsból - a húst továbbadó hentesen kívül - mindössze egy család főzött.

Az igazgató közölte: nem lát semmi rendkívülit a történtekben azon kívül, hogy a vágóhíd egyik dolgozója szabálytalanul továbbadta a fertőzött húst. Mint mondta, a szarvasmarhák esetében a veszettség, ha nem is gyakran, de előfordul. Arra a kérdésre, hogy miképpen szűrik ki a beteg állatokat, Cs. Varga László azt válaszolta: az illetékes állatorvos javaslatára végeznek vizsgálatokat vagy rendelnek el kényszervágást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás