Valér
4 °C
8 °C

A minisztérium cenzúrázná a magyar vészhelyzetet

2001.10.24. 13:41
Az igazi vészhelyzet alkotói nem hajlandók kivágni néhány kényes jelenetet a dokumentumfilmjükből, hiába kéri őket erre a baleseti intézet mögé bújva az Egészségügyi Minisztérium. Az egészségügy helyzetét bemutató sorozat első részének levetítése után kérte a tárca a kórház vezetését, hogy vizsgálják át a produkciós irodával kötött szerződésüket.
Két gerincsérült fiatalembert hoznak be a balesetibe, de a felszereltség hiánya miatt csak az egyiket lehet megműteni, így egy tizenhat éves fiú örökre béna marad - többek közt ez a jelenet is szerepel azon a listán, amelyet kifogásolt az Országos Traumatológiai Intézet vezetése Az igazi vészhelyzet című dokumentumfilmben. Erre azonban csak akkor derült fény, amikor a sorozat első részét levetítették a tv2-n, és az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya nemtetszését fejezte ki a kórház vezetése felé, egyben kérte, vizsgálják át a produkciós irodával kötött szerződésüket. Az Országos Traumatológiai Intézet egyébként közvetlenül a minisztérium alá tartozik, így nem az önkormányzat a tulajdonosa.

Az orvosetikai szempont

Hadas Krisztina, a film szerkesztő-riportere az Indexnek elmondta: a forgatás előtt az akkori főigazgatóval megegyeztek, hogy orvosetikai szempont alapján kérhetik bizonyos jelenetetek mellőzését. Renner Antal egy helyen tett említést arról, hogy túl sokat beszélnek a felszereltség hiányáról. A kérdéses részt azért nem vágták ki, mert nem a valóság megszépítésére szerződtek. - Ennyivel tartozom azoknak az orvosoknak és betegeknek, akikkel fél évig éltem együtt - hangsúlyozta Hadas Krisztina. Ezek után levetítésre került a hatrészes sorozat első epizódja.

A tárca figyelmeztetése után az időközben megválasztott új főigazgató bekérte a kazettákat, amit ismételten megtekintett Renner Antal, valamint néhány professzor és a tárca politikai államtitka. Ezek után faxon érkezett a szerkesztőségbe egy hosszú lista a kivágandó jelentekről. Ahogy a Népszabadság is megírta, ezek közt volt olyan, amikor egy nyugdíjas házaspár kétszáz forintos hálapénzt adott át, vagy egy nővér balkáninak nevezte a kórházban uralkodó állapotokat.

Még nem teljesült a szerződés minden pontja

A néhány hónapja kinevezett főigazgató véleménye szerint a film készítőjével kötött szerződésnek még nem teljesült minden pontja. Kázmér Tibor az Indexnek elmondta: a betegek elsősorban a kórházzal vannak kapcsolatban, így a film készítőinek be kell mutatniuk a beleegyező nyilatkozatokat. Ezt a mai napig nem tették meg. Ezenkívül a megállapodás azt is tartalmazza, hogy nem kerülhet olyan jelenet a filmbe, amely a kórház rossz hírét kelti. Renner Antal korábbi főigazgató ugyan a vetítés előtt megtekintette és észrevételezte a sorozatot, de a szerkesztőket kérte arra is, hogy a filmet juttassák el az új vezetőségnek is. Ez akkor nem történt meg.

Nem vágják át a filmet

A főigazgatótól érkezett fax után másfél órával a tv2 felfüggesztette a sorozat vetítését. Ezt később annyiban módosították, hogy a filmet késő esti időpontra rakták át. Sváby András, a sorozatot készítő produkciós iroda vezetője az Indexnek elmondta: a filmet nem vágják át, mert nem a megállapodásban rögzített orvosetikai szempontokra hivatkoznak. Az orvosok és nővérek szájából elhangzott mondatok különben sem a kórházat, hanem a jelenlegi állapotot kritizálják.