Letartóztatták a megvesztegetett egyetemi tanárt

2005.06.05. 13:21
Harminc napra elrendelt előzetes letartóztatásba helyezték a Debreceni Egyetem egyik tanárát, aki ellen még a tavalyi év végén érkezett névtelen feljelentés a megyei Ügyészségi Nyomozó Irodánál. A dokumentum szerint az oktató pénzért segítette a hallgatók vizsgáit és államvizsgáját.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Debreceni Egyetem egyik tanárát a rendőrség. A gyanú szerint az oktató rendszeresen pénzt fogadott el a hallgatóktól sikeres vizsgákért és szakdolgozatokért.

Vizsga, szakdolgozat, államvizsga

A Hajdú-Bihar Megyei Ügyészségi Nyomozó Iroda még tavaly december elején kapott egy névtelen feljelentést, amely a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma (DEATC) egyik oktatóját érintette. Az MTI információi szerint a feljelentett oktató anyagi ellenszolgáltatásokat kapott a hallgatóitól a sikeres vizsgákért cserébe, pénzért szakdolgozatokat fogadott el, és az államvizsgán is átsegítette az egyetemistákat.

Az ügyben ezután eljárás indult, amelyik megerősítette a feljelentésben foglaltakat. Simon Endre Hajdú-Bihar megyei főügyész elmondta, a megyei ügyészségi nyomozó hivatal ezért fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indítványozta a tanár letartóztatását. A 30 napra elrendelt elzárást a debreceni városi bíróság helybenhagyta.

5-10 éves szabadságvesztéssel büntethető

A Magyar Rádió információi szerint a jelenlegi adatok alapján a cselekmény büntetési tétele magas, 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Móré Mariann, az DEATC média tanácsadója elmondta, a főügyészség egyelőre még nem kereste meg az egyetem rektorát az üggyel kapcsolatban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Bankszámla