Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Elítélték a Battonyai Városi Bíróság bíráját

2008.07.03. 20:54
Pénzbírságra ítélték a Battonyai Bíróság egyik bíráját vesztegetésért. A férfi menyasszonya licitált egy ingatlanra, a nő két vetélytársának 200-200 ezer forintot adott, hogy szálljanak ki a versenyből, az ügyről azonban tudomást szerzett az ingatlan tulajdonosa is és ő fordult a hatóságokhoz.

Jogerősen elítélték vesztegetés miatt a Battonyai Városi Bíróság bíráját - olvasható a Békés Megyei Online (BEOL) internetes hírportálon csütörtökön. A bírót a Csongrád Megyei Bíróság verdiktje szerint kétrendbeli, társtettességben, hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntettében találták bűnösnek, és ezért 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélték - nyilatkozta a hírportálnak Baur Péter, a Békés Megyei Bíróság elnöke.

A megyei bíróság fegyelmi bírósága pedig elrendelte a bíró tisztségéből való felfüggesztését, és indítványozta a bírói tisztségből való felmentését is, ami a legsúlyosabb fegyelmi büntetés. Az elítélt bíró ez ellen fellebbezett és a Legfelsőbb Bíróság másodfokú fegyelmi bíróságához fordult.

A portál az előzményekről szólva megírta, hogy a battonyai bíró jegyese egy árverésen egy ingatlanra licitált, s a bíró a másik két ajánlattevőnek 200-200 ezer forintot ajánlott, ha elállnak a licittől. Az ajánlattevők a pénzt elfogadták.

A ház tulajdonosa azonban tudomást szerzett a vesztegetésről, ezért megfenyegette a korábbi licitálókat, hogy amennyiben nem adnak neki 10-10 ezer forintot, feljelenti őket. A pénzt ugyan megkapta az eladó, mégis a hatóságokhoz fordult. A battonyai esetet korábban titkosította a megyei bíróság elnöke. Mint a hírportálnak nyilatkozta, azért, hogy a helyi bíróság zavartalanul működhessen. Baur Péter azonban már feloldotta a titkosítást, mivel a bíró jelenleg már nem végez munkát - olvasható a BEOL-on.