Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hatvan éve a fronton

2005.05.27. 22:25
Jamakava Josióz és Nakaucsi Cuzukit hatvan éve tartották a frontot a Fülöp-szigetek déli részén. A két elaggot japán katona ügyét japán diplomaták vizsgálják.

Japán diplomaták vizsgálják azoknak a híreknek a valódiságát, amelyek szerint két olyan egykori japán katonára bukkantak a Fülöp-szigetek déli részén, akik állítólag a második világháború óta rejtőzködnek a dzsungelben. A két nyolcvanon felüli aggastyán hatvan éve él Mindanao szigetén él, és a náluk talált eszközök arra utalnak, hogy egykor katonák lehettek. Egy sajtóhír szerint a háború idején elszakadtak hadosztályuktól, és később vissza akartak térni Japánba, de féltek, hogy hadbíróság elé állítják őket.

A nagy szenzációt keltő ügyben megszólalt a japán miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro is, és szóvivője útján közölte, hogy Fülöp-szigeteki japán diplomaták egyelőre nem tudtak találkozni a két férfival, mert a General Santos kikötőváros egyik szállodájába kitűzött találkozón azok nem jelentek meg. Megijedtek ugyanis a helyszínen összeverőtt, kíváncsian várakozó hatalmas tömegtől. A hatóságok újabb találkozót próbálnak nyélbe ütni szombaton. A japán hírügynökség meg is nevezte a két állítólagos veteránt, a 87 éves Jamakava Josiót és a 83 éves Nakaucsi Cuzukit.

Kitartó Japánok

Eddig már három olyan japán veteránt találtak, akik a második világháború után évtizedekig rejtőzködtek különböző dél-ázsiai országokban. A tajvani illetőségű Nakamura Teruo az indonéziai Marotai-szigeten szolgált a japán hadsereg kötelékében, 1974 decemberében tért vissza Tajvanra. Onoda Hiru a Fülöp-szigeteki Lubang szigetén szolgált, és csak akkor volt hajlandó előjönni rejtekhelyéről 1974 márciusában, amikor a japán kormány hivatalosan értesítette őt, hogy a háború véget ért. Jokoi Soicsi a csendes-óceáni Guam szigetén élt, és 1972-ben tért vissza Japánba, miután két vadász horgászás közben rátalált. 1997 szeptemberében halt meg Japánban 82 éves korában.