Natália
1 °C
7 °C

Brit döntés: iszik és vezet

2002.03.21. 18:59
A brit kormány az EU ajánlása ellenére úgy döntött: nem szigorítja meg az autóvezetők számára megengedett alkoholszint-mértéket. A döntés azt jelenti: a szigetországban az autóvezetők által fogyasztható alkohol szintje továbbra is 80 mg marad 100 ml vérben - szemben az Európai Bizottság által javasolt 50 mg-os szinttel.
A szigorítás azzal a következménnyel járt volna a brit autóvezetők számára, hogy egy korsó sör és két pohár bor után már nem ülhettek volna a volán mögé. A brit rendőrkapitányok szövetsége, továbbá az utak biztonságáért kampányoló szervezetek is elítélték a kormány döntését, amiért az 1998-as kormánynyilatkozat ellenére megőrizte a 80 mg-os szintet. Ezzel szemben a közlekedési miniszter úgy véli: Nagy-Britannia ittas vezetést szankcionáló büntetései a legszigorúbbak közé tartoznak Európában. David Jamieson szerint a hangsúlyt a szabályok szigorú betartására és a nevelésre kell helyezni - írja a The Times.

Az ivás harmonizálása

Az Európai Bizottság tavaly tett ajánlást az alkoholszint mértékének uniós harmonizálására, amely az 50 mg-os szintet javasolja a tagállamoknak. Az EU országai közül Nagy-Britannián kívül Írország, Luxemburg és Olaszország is megőrizte a 80 mg-os szintet.

Nagy-Britanniában az utakon bekövetkező minden hetedik halálesetet az ittas vezetés okozza, szemben a hetvenes évek óta 50 mg-os szintet alkalmazó Hollandiával, ahol minden tizenötödik haláleset köthető az alkoholfogyasztáshoz.

Itthon vagy iszik vagy vezet

A magyar jogszabály szigorú. A Kresz szerint csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A megengedett alkoholszint a gépkocsivezető vérében 0,3 per milliliterig terjed, így a 0,3-0,5 alkoholfogyasztásra utaló állapotnak tekintendő, a 0,5-nél nagyobb érték pedig ittas állapot. Ha valaki így vezet, az már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Az angol pubban ilyenkor még legördülhet egy korsó_

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?