Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Brit döntés: iszik és vezet

2002.03.21. 18:59
A brit kormány az EU ajánlása ellenére úgy döntött: nem szigorítja meg az autóvezetők számára megengedett alkoholszint-mértéket. A döntés azt jelenti: a szigetországban az autóvezetők által fogyasztható alkohol szintje továbbra is 80 mg marad 100 ml vérben - szemben az Európai Bizottság által javasolt 50 mg-os szinttel.
A szigorítás azzal a következménnyel járt volna a brit autóvezetők számára, hogy egy korsó sör és két pohár bor után már nem ülhettek volna a volán mögé. A brit rendőrkapitányok szövetsége, továbbá az utak biztonságáért kampányoló szervezetek is elítélték a kormány döntését, amiért az 1998-as kormánynyilatkozat ellenére megőrizte a 80 mg-os szintet. Ezzel szemben a közlekedési miniszter úgy véli: Nagy-Britannia ittas vezetést szankcionáló büntetései a legszigorúbbak közé tartoznak Európában. David Jamieson szerint a hangsúlyt a szabályok szigorú betartására és a nevelésre kell helyezni - írja a The Times.

Az ivás harmonizálása

Az Európai Bizottság tavaly tett ajánlást az alkoholszint mértékének uniós harmonizálására, amely az 50 mg-os szintet javasolja a tagállamoknak. Az EU országai közül Nagy-Britannián kívül Írország, Luxemburg és Olaszország is megőrizte a 80 mg-os szintet.

Nagy-Britanniában az utakon bekövetkező minden hetedik halálesetet az ittas vezetés okozza, szemben a hetvenes évek óta 50 mg-os szintet alkalmazó Hollandiával, ahol minden tizenötödik haláleset köthető az alkoholfogyasztáshoz.

Itthon vagy iszik vagy vezet

A magyar jogszabály szigorú. A Kresz szerint csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A megengedett alkoholszint a gépkocsivezető vérében 0,3 per milliliterig terjed, így a 0,3-0,5 alkoholfogyasztásra utaló állapotnak tekintendő, a 0,5-nél nagyobb érték pedig ittas állapot. Ha valaki így vezet, az már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Az angol pubban ilyenkor még legördülhet egy korsó_