Ágnes
-5 °C
2 °C

Halálos vihar csapott le Floridára

2007.02.02. 17:48
Legalább 14 halálos áldozatot követelt a pénteken Floridában pusztító vihar. Az eső házakat öntött el, a forgószél a levegőbe emelt egy utánfutót, egy kamion darabjaira szakadt. Húszezer ember áram nélkül maradt.

Legkevesebb 14 ember vesztette életét pénteken a Florida középső részén tomboló viharokban és tornádóban, közölték hivatalos források. Az eső házakat és egy templomot is elöntött, amely teljesen össze is dőlt, a forgószél pedig egy utánfutót emelt a levegőbe. Az hatóságok egyelőre 14 ember halálát erősítették meg.

A CNN és az ABC hírtelevíziók szerint a vihar álmukban lepte meg az embereket, és tetemes károkat okozott. Egy helyi illetékes szerint a lehető legrosszabb pillanatban, amikor a lakosság nagy része már aludt, és hirtelen csapott le az ítéletidő. A floridai Lake megyéről készült légi felvételek letarolt vidékeket és romhalmazzá vált házak százait mutatták.

A helyi hatóságok jelentése szerint a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 220 kilométeres sebességet is. Csaknem 20 ezren maradtak áram nélkül, és egy autóutat is lezártak, mert a vihar miatt több baleset történt. Egy helyi televíziós állomás szerint egy kamion darabjaira szakadt.

A meteorológiai szolgálat péntek reggel tornádóriadót rendelt el a félsziget középső részére, a nyugati parton lévő Tampa és a keleti part közelében fekvő Orlando közötti térségben. Ez utóbbi város közelében vannak az amerikai űrrepülőgépek indítóállásai és a világhírű Disney-park.

Charlie Crist kormányzó négy megyében rendelt el szükségállapotot, és a jelenlegi legfontosabb feladatot a kutatásban, valamint a mentésben jelölte meg, egyben elhalasztotta a szövetségi állam költségvetésének ismertetésére vonatkozó programját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!