Árpád
-2 °C
3 °C

Milliárdos károkat okozott a szombati orkán

Országszerte zajlik a szombati viharkárok helyreállítása. Vasárnap hajnalig összesen 2275 esetben riasztották a tűzoltókat, elsősorban fakidőlések és épületkárok miatt. Szombaton országszerte pusztító erejű viharos szél tombolt, a legnagyobb erősségű, óránkénti 140 kilométeres széllökést Dél-Budán mérték.

A legtöbb esetben kidőlt fák, megrongálódott épületek, háztetők miatt kértek segítséget, és nagyon sok gépkocsikárról is érkezett bejelentés. Budapesten összesen 145 alkalommal vonultak a tűzoltók és további 500 esemény miatt kell még intézkedniük. A statisztika szerint 84 esetben fakidőléshez vonultak, 64 alkalommal pedig tető- és épületkárok miatt kellett intézkedniük.

Több esetben elektromos vezetékekre dőlt a fa, a mentés, helyreállítás idejére sok helyen áramszünet is volt. A fővárosban megrongálódott a Nemzeti Múzeum, a Heim Pál Gyermekkórház, a Fradi-pálya, a XI. kerületi uszoda, egy kispesti bevásárlóközpont teteje és a Városháza egyik kéménye is ledőlt.

Szintén Budapesten a Síp utcában egy társasház teljes tetőszerkezetét gerendástul az utcára döntötte a szél; csak itt nyolc autó tört össze, ám máshol is nagyon sok gépkocsi sérült meg a szélben lerepülő cserepek, téglák és törmelék alatt. Személyi sérülés nem történt a fővárosban. A Ferihegyi Repülőtéren a vihar idejére le kellett állítani a légiközlekedést.

Klikk!

Budapest belvárosában húsz épületben keletkezett kár, kezelésére 20 millió forintot különített el a kerület költségvetéséből a kerület polgármestere. A többségében magántulajdonban lévő épületekben keletkezett károk nagyságát körülbelül ennyire becsülik. A legsúlyosabban egy Múzeum körúti ház károsodott, annak ledőltek a kéményei. Csak ebben a kerületben tíz autó rongálódott.

Lakhatatlan házak mindenfelé

Bács-Kiskun megyéből 132 bejelentés érkezett, személyi sérülés nem történt és lakhatatlanná sem váltak épületek.

Békés megyében Dévaványán 220 épület károsodott, több mint egy tucatnyi épület olyan súlyosan, hogy lakhatatlanná vált. Itt több százan dolgoznak a helyreállítási munkákon. Négy-öt házban több milliós kár keletkezett. A megyeszékhelyen, Békéscsabán egy alig egy hónappal ezelőtt átadott főiskolai kollégium tetejét is elvitte a vihar, adta hírül a Hír6.hu.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 22 alkalommal kellett a tűzoltóknak intézkedniük. Mindössze egy kézsérülés történt, amikor Miskolcon egy fát személyautóra döntött a szél. Boldván a szél bedöntötte egy ház tűzfalát, a tűzoltók belülről megtámasztották, a lakók pedig egy családhoz költöztek.

Csongrád megyében 18 esetben riasztották a tűzoltókat fakidőléshez, illetve elektromos vezeték szakadáshoz. Árpádhalmon 15 ház tetőszerkezete sérült meg, az egyik házból életveszély miatt kiköltöztették az ott lakókat.

Életveszélyes templom

Fejér megyében 97 alkalommal vonultak a tűzoltók, döntően fakidőlésekhez és épületkárokhoz. Beloianniszban a könyvtár tetejét teljes egészében, a művelődési ház tetejét pedig csaknem teljesen levitte a szél, az általános iskola tetőszerkezetét pedig több helyen megbontotta. Kajászón a református templom tornyát rongálta meg a szél, a templomot életveszélyessé nyilvánították.

Hajdú-Bihar megyében a debreceni egyetem agrárkarának épületének tetejét, Hajdúszoboszlón pedig az Árpád uszoda tetejét rongálta meg a szél. Heves megyében Tarnabod és Tarnaörs településeken is annyira megrongált egy-egy házat a szél, hogy lakhatatlanná minősítették azokat.

Azonnali kormányzati segítség kell

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 90 esethez riasztották a tűzoltókat. A Győrhöz közeli Nagyszentjános településen több mint 200 épület rongálódott meg. A lakások azonban lakhatók maradtak, senkit sem kellett elköltöztetni. A nagyszentjánosi károk helyreállításához azonnali kormányzati segítséget kér a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Szakács Imre szerint a "mini tornádó" több tízmilliós kárt okozott a településen.

Klikk!

Az orkánerejű szél itt több utcát teljesen letarolt, villanyvezetékeket szakított le, több kéményt összedöntött, és háztetőteket tépett le. Ez egy vis maior káresemény, ezért kormányzati segítséget kérek a falu lakóit ért rendkívül komoly veszteségek anyagi forrásának mielőbbi biztosításához, mondta a Független Hírügynökségnek Szakács Imre. Győr-Moson-Sopron megyében egyébként több helyen is nagy pusztítást végzett a szombati vihar. A Fertő-tóból szörfösöket kellett kimenteni, Győrben a szél egy családi ház udvarára csavart egy fát, Mosonmagyaróváron pedig szintén fák dőltek a vasúti sínekre.

Háromszáz kidőlt fa

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren egy épület vált lakhatatlanná. Komárom-Esztergom megyében 155 alkalommal kellett a tűzoltóknak viharkárokhoz vonulniuk. Szombat délután folyamán az M1-es autópálya bábolnai lehajtójánál a szél egy kamiont az autópályára lökött, ketten könnyebben megsérültek. Nógrád megyében Vanyarc településen 15 épületben keletkezett kisebb-nagyobb kár.

Pest megyében 299 esetben fakidőléshez, 41 esetben épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Vecsésen az iskola tornatermének 400 négyzetméteres tetejét tépte le az erős szél. Ugyancsak Vecsésen egy lakóházra rádőlt a szomszéd épület tűzfala, amely így lakhatatlanná vált, ki kellett költöztetni az ott lakókat. Kocsoron egy fa rádőlt egy tanyaépületre, itt ugyancsak ki kellett költöztetni az ott lakókat.

A vonatok már rendben járnak

Tolna megyében a vihar leginkább Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Szekszárd, Tolna és Fadd településeket érintett, elsősorban fakidőlésekhez és tetősérülésekhez riasztották a tűzoltókat. Zala megyben 35 káresethez vonultak a tűzoltók, elsősorban Nagykanizsa és Lenti környékén.

A MÁV Zrt. közleménye szerint vasárnap reggelre minden vasútvonalon helyreállt a közlekedés, a vonatok ismét menetrendszerűen járnak. A Budapest-Hegyeshalom vonalon Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál fa dőlt a pályára, és a felsővezeték is megrongálódott. Szintén felsővezetékszakadás volt a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon Iváncsánál, illetve itt is dőltek ki fák. A Budapest - Székesfehérvár vonalon zárlat okozott késéseket.

A Budapest-Vác vonalon egy tartóoszlop dőlt ki, a hiba elhárításáig vonatpótló buszok közlekedtek. A Budapest-Kelebia vonalon Taksonynál és Kiskunlacháza állomásnál is több helyen szakadt le a felsővezeték, itt is vonatpótló buszokra kellett átszállni. A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felsővezeték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?