Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Négyszáz riasztás a hétfői vihar miatt

2008.07.15. 07:31
A Borsod megyei Bogács térségében okozta a legnagyobb károkat a hétfői vihar. 250 ház megrongálódott, 95 embert kellett kitelepíteni. Hárman szorultak orvosi segítségre, egyiküket egy megvadult kutya harapta meg.

Országszerte négyszáz helyre riasztották a tűzoltókat a hétfői viharkárok miatt, mintegy száz embert kellett kitelepíteni, három embernek orvosi segítségre volt szüksége, összegezte a történteket Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedd reggel.

A legtöbb bejelentés Pest megyéből érkezett, ide 135 esetben vonultak a tűzoltók. A legnagyobb pusztítást a dél-borsodi Bogácson és térségében okozta a szél és az eső.

Bogácson a vihar összesen 250 házat rongált meg, többnyire a tetőszerkezeteket tette tönkre. A viharos szél villanyoszlopokat, fákat csavart ki, emiatt az áramellátás is akadozott.

A károk miatt Bogácsról mintegy nyolcvan embernek kellett elhagynia az otthonát. Őket a helyi iskola tornatermében szállásolták el. A Bogácstól néhány kilométerre lévő Sályon 15 embert kellett kitelepíteni a vihar miatt.

Összesen három ember szorult orvosi ellátásra a viharban. Egyiküket egy megvadult kutya sebzett meg; egy másik férfinak a bordái törtek el; a harmadik esetben pedig egy idős ember lett rosszul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint kedden továbbra is számítani kell záporokra, zivatarokra, a szél azonban már nem lesz olyan erős, mint hétfőn. A legerősebb széllökések azonban még így is meghaladhatják a 60 km/órát.