Emőke
-4 °C
9 °C

Százak haltak meg Vietnamban és a Fülöp-szigeteken

2006.10.03. 11:46
A Xangsane tájfun most hagyta el Vietnam partjait nagy pusztítást okozva, de 190 kilométeres óránkénti sebességgel már közeledik Bebinca.

Már legalább 250 halálos áldozata van Vietnamban és Fülöp-szigeteken a Xangsane tájfunnak, miközben több tízezren váltak hajléktanná.

A trópusi vihar a hét végén Vietnam középső részén söpört végig heves széllökések és eső kíséretében, miután már heves pusztítást végzett a Fülöp-szigetek északi és középső részén. Itt hétfőn még 76 ember haláláról számoltak be hétfőn, azóta azonban megháromszorozódott a halálos áldozatok száma. Egyedül a fővárosban, Manilában több mint 155 halott van, további 69 személyt eltűntként tartanak nyilván.


Klikk!

Vietnam számos tartományában és Danangban, Vietnam negyedik legnagyobb városában negyvenketten haltak meg, több mint ezer embert kórházba szállítottak. A forgószél legkevesebb öt és fél ezer házat rombolt le vagy rongált meg a tengerparti üdülőhelyen. Az ország középső, tengerparti tartományaiban 300 ezer embert menekítettek biztonságos helyre. A hatóságok tájékoztatása szerint több tízezren váltak hajléktalanná, s több millió dolláros kár keletkezett.

A térséghez közben újabb szélvihar közeleg, a Bebinca, amely várhatólag pénteken éri el a Fülöp-szigetek északkeleti partvidékét óránként 190 kilométeres sebességgel.