Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A tengerből felhozott porcelánokat árvereztetett Vietnam

2007.02.01. 11:58
Vietnam államilag hozta a felszínre a kínai kerekedőhajó szállítmányát.

Csaknem 300 évvel azután, hogy a vietnami Ca Mau közelében hajótörést szenvedett egy teherhajó, 76 ezer XVIII. századi, Hollandiának szánt kínai porcelánból álló rakománya az utolsó darabig elkelt egy Amszterdamban tartott árverésen, összesen több mint három millió euróért - közölte szerdán a Sotheby's aukciós ház.

Drága darabok

Vietnam arra szándékozik felhasználni a becsértéknél jóval nagyobb összeget, hogy folytassa a hajóroncsban található további tárgyak kimentését és kiállítsa azokat a tárgyakat, amelyek még nem kerültek kalapács alá. Az elárverezett tárgyak közül különösen nagy benyomást keltett a becsérték tizenkétszereséért, 49 200 euróért elkelt, bivalyra felszálló fiút ábrázoló teáskészlet. A porcelán tárgyakat főleg amerikai, kínai, francia, ausztráliai, holland, orosz és dél-afrikai műgyűjtők vásárolták meg.

Az 1723 és 1736 közt készített porcelán tárgyak némelyikén a korabeli kínai császár névjegye is látható. A hajó, amelynek azonosságát nem sikerült megállapítani, valószínűleg kigyulladt és az okozta elsüllyedését. A tűz olyan nagy erejű lehetett, hogy egyes - ugyancsak kalapács alá került - porcelán tárgyak megolvadtak. Az értékes rakományt 1998-ban fedezték fel vietnami halászok és titkokban kezdték felszínre hozni a rakományt. Egy helyi lapban megjelent tudósítás riasztotta a vietnami kormányt, amely azután felhozatta az egész rakományt a tenger mélyéről. Kutatások révén sikerült megállapítani, hogy a hajó Kantonból indult és úton volt Batavia, a mai Jakarta felé. ahonnan azután valószínűleg Hollandiába indult volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!