Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Többmilliárdos kár a szerdai vihar után

2004.06.11. 17:11
Három biztosítóhoz összesen nyolcezer bejelentés érkezett a szerda esti ítéletidő óta, a kárigények összege csak az ő ügyfeleik körében kétmilliárd forint körül jár. A vihar által leginkább sújtott térség Borsod, a megye várhatóan a kormányzat anyagi segítségre szorul. A főpolgármester cáfolja, hogy ő adta volna ki a közleményt, amely szerint péntek este a szerdaihoz hasonló tornádó várható. A tűzoltók mindenestere készenlétben állnak, szombatra tervezett szakmai versenyük is elmarad a Felvonulási téren. Németh Lajos meteorológus szerint évente két-három tornádó van Magyarországon.
Szerda este óta több mint háromezer bejelentés érkezett a főként háztartási biztosításokra szakosodott Aegon Biztosítóhoz, mondta az Indexnek Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes. A biztosító ügyfeleit érintő károk összegét négyszázmillió forintra becsülik. A bejelentések fele Miskolc térségéből érkezett, itt jellemzően a jég sújtotta az épületeket, nem úgy, mint Budapesten, ahol főként villámkárokkal jelentkeztek az ügyfelek.

Tekintse meg képeinket!
Három biztosító, nyolcezer eset, kétmilliárdos kár

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz érkezett bejelentések száma már péntek délelőtt meghaladta a háromezret, a várható kárkifizetések nagysága "jelentősen túllépett az egymilliárd forinton", tudtuk meg az Indexhez eljuttatott közleményből. Az Allianz ígéri, az eddig bejelentett károk 99 százalékánál hétfő estig lezárul a felmérés.

A Generali-Providencia Biztosítóhoz Miskolcról és környékéről több mint ezer kárbejelentés érkezett, előzetes becslések szerint a térségben összesen háromszázmillió forintos kár keletkezett a szerdai vihar miatt. Budapestről és vonzáskörzetéből szintén ezer bejelentést kapott a biztosító, összesen 80-100 millió forintnyi kárigénnyel.

Az OTP Granciánál péntek délután nem tudtak adatokat közölni. Az MTI szerint az elmúlt napok viharos időjárása miatt a biztosítók kárkifizetéseinek összértéke a 2 milliárd forintot is meghaladja, ami a 2003-as 145 milliárd forintos összkiadáshoz képest jelentős összeg. Ez csökkentheti a vagyonbiztosítási ágazat idei nyereségét is.

Péntek estére lesz áram

Csepel, Kispest és Pestszentlőrinc egyes részei a szerdai vihar után még mindig áram nélkül vannak, tájékoztatta az Indexet Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója, aki szerint ma estére talán a legtöbb helyen megjavítják az elszakadt vezetékeket. A vidéki áramszolgáltatókat péntek délután már nem tudtuk elérni.
Csütörtök este ezer háztartás volt áram nélkül>>>

A legérintettebb térség: Borsod

A szerdai jégverés okozta károk felmérése még nem fejeződött be Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de becslések szerint az egymilliárd forintot is meghaladhatja az összeg, közölte Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnöke, aki szerint a mezőgazdaságot ért károkat egyelőre megbecsülni sem lehet.
Olvasson az egy halálos áldozattal járó szerdai viharról és nézegessen képeket itt vagy itt>>>

A megyében hétszázhatvannégy lakás rongálódott meg; eddig még nem sikerült mindegyiket átmeneti védőfóliával ellátni, de Gyárfás megígérte, az esti órákig valamennyi házat biztonságossá teszik. Borsod megye leginkább sújtott öt településén (Kistokajban, Mályiban, Nyékládházán, Emődön és Miskolcon) péntek délután tíz tűzoltó csoport dolgozott. Gyárfás Ildikó elmondta, kormányzati segítségre lesz szükség, mert a megye 123 milliós vis maior kerete nem fedezi a károkat.

Hiánycikk a pala

Miskolc jegyzője az MTI-vel közölte, a városban hiánycikk lett a pala, ezért felhívással fordul az ország lakóihoz, hogy akik nélkülözni tudják a tetőfedő anyagot, ajánlják fel a rászorulóknak.

Ki fizeti meg a károkat?

A biztosítási kötvények általában az óránként 54 kilométeres szélsebességet meghaladó szeles időt minősítik viharnak. Az Indexnek nyilatkozó biztosítási szakjogásztól megtudtuk, ha valakinek elverte a jég az autóját, és nincs cascója, akkor maga fizetheti a javítás költségeit.
Olvasson arról, hogyan tudja érvényesíteni kárigényét>>>

"...a mai napon ismét tornádóerejű vihar várható Budapesten", állt a budapesti főpolgármester nyilatkozatában, melyet péntek reggel juttatott el a szerkesztőségekhez. A budapest.hu-n is megjelentetett közleményben arra figyelmezteti a fővárosiakat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak péntek este. A főpolgármester azóta az InfoRádiónak cáfolta, hogy a felhívás tőle származott volna, de a viharveszély szerinte is fennáll.
Olvassa el a főpolgármesternek tulajdonított jóslat részleteit>>>

Még mindig fák dőlnek ki

Klikk a képre!
Szerda este óta négyszázötven eseményt oldott meg a Fővárosi Tűzoltóság, de ötszáz riasztásra még nem tudtak kimenni, mondta az Indexnek Molnár Péter szóvivő péntek délután. A tűzoltóság a bejelentéseket az életveszély mértéke alapján rangsorolja.

Molnár tud a ma esti viharveszélyről, de a tűzoltóknál nincs fokozottabb készültség, mint egyébként. "Nagyon szomorú a helyzet, a főváros egész területéről érkeznek hívások. Gyakran kapunk olyan bejelentéseket, hogy a viharban meggyengült fák most dőltek ki a heves széllökésektől" - tette hozzá.

A várható ítéletidő miatt elmarad a tűzoltók szombati szakmai versenye is a Felvonulási téren, tudtuk meg az OBJEKTÍV hírügynökségtől. A verseny a tűzoltóság parancsnokának utasítására marad el, mivel "első az állampolgárok biztonsága".

Évente két-három tornádó

Kedvezőek a feltételei heves záporok, zivatarok, jégesők kialakulásának, nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Tornádót vagy orkánerejű szelet csak a kialakulása előtt két-három órával lehet előre jelezni. Magyarországon egyébként évente két-három tornádó szokott előfordulni. Angyalföld térségében péntek délután öt óra körül egészen kék az ég.