Valér
2 °C
8 °C

Piros riasztás északkeleten a vihar miatt

2007.06.22. 13:51
Újabb hidegfront ért Magyarországhoz. Péntek este északnyugaton lépett be a viharzóna az ország területére. Mosonmagyaróváron fákat csavart ki, a Dunakanyarban pedig különösen hevesen csapott le a vihar, de a fővárost elkerülte. Budapest északi részén este fél tízkor kezdett villámlani, de nem esett sok eső, és a szél is csak időnként volt erős. Országosan a csütörtökinél kisebb erejű a vihar (narancsszínű a riasztás), de néhány helyen az előző napinál hevesebb a szél és az esőzés.
Piros riasztási fokozatot adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és az ország északkeleti részére a közelgő vihar miatt pénteken este. Budapest esetében ezt tíz óra körül visszavonták.

Az OMSZ szerint a csütörtökihez hasonló erősebb zivatarokra, helyenként akár orkánerejű széllökésekre is számítani lehetett péntek délután. Végül Budapestet elkerülte a vihar, de tőle északra, a Dunyakanyarban erősebb volt a szél, az esőzés - mondta el az OMSZ ügyeletese az Indexnek este tízkor. Információink szerint a Balaton térségében is komolyabb viharok voltak.

Újpesten este 9 óra 20 után kezdett villámlani, ekkor érte el erős széllökésekkel a viharzóna Budapest északi részét. A vihart nem kísérte komolyabb eső. A Dunakanyar után a viharfront este tízkor Nógrád megyében volt, és ekkor lépett be Heves megye területére. A piros riasztás így Nógrádra, Hevesre és Borsodra maradt érvényben pénteken késő este, Budapesten már csökkentették a riasztási fokozatot.

Északnyugaton lépett be a front: fákat csavart ki a szél

Az újabb hidegfront északnyugatról érkezett. Ausztriában már kora este tombolt a vihar, este nyolc óra után Győr-Moson-Sopron megyén vonult át a viharzóna.

Mosonmagyaróváron fákat csavart ki a viharos erejű szél, a város térségében 15 riasztást kaptak a tűzoltók - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem. Kidőlt egy 25 méteres nyárfa is a Lajta-parti városban - mondta Kósa Mihály századostól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesétől.

Nógrád megye nyugati és déli részén fákat döntött ki a vihar - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén elmondták: Balassagyarmatra, Pásztóra, Szarvasgedére és Vanyarcra vonultak ki a tűzoltók.

Elsodorta a vihar a sörsátrat

A mosonmagyaróvári szabadstrandon a sörsátor egy részét is elvitte a strandolók fölül a szél. Győrött mindössze egy kisebb, félórás szélvihar volt néhány csepp esővel, itt nem érkezett bejelentés károkról.

Az Észak-Dunántúl középső részén is az erős szél okozott károkat: villanyvezetékre zuhant egy vaskos faág a péntek esti viharban Bicskénél. Az ágat a tűzoltók eltávolították - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A közép-dunántúli régióra fél hét körül rendelték el a narancssárga riasztási fokozatot, de a feltámadó, erős szél egyelőre nem okozott károkat - mondta el Szén Zoltán tűzoltó őrnagy.

Székesfehérváron a város nyári színháza a szabadtérről "beköltözött" a Vörösmarty Színházba, s ott tartották meg a csütörtöki vihar miatt elmaradt operettestet.

Pénteken kora délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa elmondta az Indexnek: erős, viharos szél várható, záporokkal, zivatarokkal. Felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A legsúlyosabb riasztási fokozat, a piros elrendelése nem várható, de a narancsszínű viharjelzés viszont igen.

Délután narancs, este piros fokozat

Pénteken délután ötkor valóban narancsszínű riasztási fokozatot adott ki az újabb vihar miatt az OMSZ. A riasztás péntek késő délutánra és estére, illetve az ország egész területére vonatkozott. Este ezt Budapest és az északkeleti térség esetében piros jelzésre módosították.

Délután öt óra előtt még Ausztria nyugati felében járt az a front, amely mentén heves zivatarok alakulnak ki, és amely fokozatosan kelet felé haladt. Magyarország nyugati határait este hat és hét óra között érheti el a front, így Budapest térségét este 9 óra körül érhetik el a zivatarok.

Kisebb kiterjedésű a vihar

A csütörtökihez képest "kisebb területi lefedettségű", heves, tehát az óránként 80-90 kilométert is meghaladó széllökésekre és jégesőre lehetett számítani péntek délután. Egy-egy helyen kialakulhat ugyanakkor heves zivatar, itt akár az óránkénti 100 kilométert is jócskán meghaladhatják a legerősebb széllökések.

A viharzóna az Index értesülései szerint várhatóan szombat éjjel elhagyja az országot, szombat hajnalra 15-20 fok várható, nap közben viszont már 26-31 fok lehetséges. Több órás napsütés lesz, de szórványos záporokra, helyenként zivatarokra azonban szombaton is lehet számítani.

Kedden jön a komolyabb hidegfront

Vasárnapra több napsütés várható, hajnalban a hőmérséklet 13-18 fok, délután 25-30 fok lehet. A hétfőn napos időre van esély, alighanem kánikulai nap lesz, mert hajnalban ugyan 13-18 fok lesz, de délután már 31-36 fok is elképzelhető.

Erre következik majd a keddi újabb hidegfront, ami igen erős lehet, záporokkal, zivatarokkal, esetleg jégesővel és felhőszakadásokkal. Komoly lehűlés is várható kedden: északnyugaton már ekkor 22 fok lesz, míg délkeleten még marad a 34 fok. Az ország egyes területei között óriási hőmérsékletkülönbség alakulhat tehát ki.

A viharzóna áthaladása után az egész országban hidegfronti hatás érvényesül majd: szerdán kevesebb vihar lesz, bár a széllökések helyenként erősek lehetnek, de az egész országban 22-27 fok közötti hőmérséklet várható.