Boglárka
22 °C
35 °C

Halálos áldozatok, súlyos viharkárok Európában

2004.03.21. 13:38
Három halálos baleset, áramkimaradások és megbénult közlekedés a hétvégi vihar számláján.
Európa szerte Komoly károkat és Nagy-Britanniában halálos áldozatokat is okoztak a szélviharok. Hárman meghaltak és súlyos károk keletkeztek a Nagy-Britanniára rátört hétvégi orkánban, amely még vasárnap is tombolt. A sok helyütt szakadó esővel és 110-140 kilométeres széllökésekkel kísért vihar elsősorban az ország középső vidékeit sújtotta, de London sem úszta meg kidőlt fák, elsodort háztetők és egyéb épületkárok nélkül.

Sportbaleset

A vihar csúcspontján, szombat délután az Leicester City-Everton futballmérkőzés előtt, a sportpálya közelében szenvedett halálos sérülést egy szurkoló egy törmelékdarabtól, amelyet a szélvihar a pálya egyik melléképületéről sodort le. Egy házaspár halálát Suffolk közelében az autójukra dőlt fa okozta.

A Nagy-Britanniában is szokatlanul zord időjárás miatt számos sportrendezvényt - labdarúgó mérkőzéseket, sőt a legszentebb szombati brit szórakozások közé tartozó lóversenyfutamokból is többet - törölni kellett.

Az orkán súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben: több autópályát a szél által felborított kamionok zártak el, Északnyugat-Angliában szünetelt a vasúti közlekedés, és ugyanitt több nemzetközi repülőtérről - elsősorban Birminghamből - máshová irányították az érkező repülőgépeket.

Vasárnap 40 ezer otthon volt áram nélkül a Londontól északra eső közép-angliai vidékeken, mert számos távvezeték is leszakadt, vagy a széltől, vagy a szél által rájuk döntött fáktól. A térségi áramszolgáltató közölte, hogy a vezetékkárok kiterjedtsége miatt az érintett lakások zömében még hétfőn sem lesz áram. A brit meteorológia a következő néhány napra is még 80-90 kilométeres szelet, sőt északon jégesőket és havat, utána pedig jelentős lehűlést jósolt.

Fák az úton

Viharos szél süvített végig vasárnapra virradóra Németország északi és középső vidékein, több ember megsérült, ketten közülük súlyosan. Az időnként 120 kilométer óránkénti sebességgel süvítő szél tetőket szaggatott le és fákat csavart ki. A Harz-hegység legmagasabb csúcsán, a Brockenen a szél elérte az óránkénti 187 kilométer sebességet.

A 20-as számú autópályán Wismar közelében (Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány) fa zuhant egy autóra, a kocsit vezető 51 éves asszony súlyosan megsérült. Coesfeldnél (Észak-Rajna-Vesztfália tartomány) egy autó kidőlt fába rohant bele, a sofőr itt is súlyos sérülést szenvedett. Hamburgban a tűzoltóság 170 alkalommal volt kénytelen kivonulni. A Hanza-város repülőterén az orkánerejű szél megrongált egy tetőt. A Bréma-Hannover vasútvonalon torlaszok miatt a forgalmat időnként kénytelenek voltak leállítani.

Villám a zöldségekbe

Az egész éjjel tomboló vihar Lengyelországban főleg az északkeleti vajdaságokban okozott súlyos károkat. A Mazuri-tóvidéken 500 transzformátorállomás sérült meg, 200 település áram nélkül maradt. A leszakadt fák és ágak számos helyen megrongálták a villanyvezetékeket és a villanyoszlopokat, eltorlaszolták az utakat. Az orkánszerű szél egyes helyeken háztetőket sodort el, és a villámcsapások is károkat okoztak.

A Litvániával és Fehéroroszországgal szomszédos Podlasie vajdaságban 2300 transzformátorállomás rongálódott meg, ami miatt több száz település villanyáram nélkül maradt. A szél fákat csavart ki, amelyek több helyen lakóházakra dőltek, egy helyütt villám csapott egy zöldségraktárba, felgyújtva azt.