Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Veszélyes vihart jósolnak Dél-Magyarországra

2006.04.11. 12:27
Pusztító vihar van kialakulóban a balkáni országok térségében, a tornádó erejű vihar széle eléri hazánkat is az előrejelzés szerint.

Egyes veszélyességi fokozatú viharra kell számítani Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Tolna, Baranya de még talán Pest és Somogy megyében is az Európai Viharelőrejelző szolgálat (Estofex) előrejelzése szerint. A Magyarország déli területeire átnyúló vihar elsősorban a Balkán-félszigeten, azaz Horvátországban, Boszniában és Szerbiában tombol majd. Az előrejelzés záport, zivatart, helyenként jégesőt sőt tornádót jósol a térségbe a következő 48 órában.

A viharveszélyt támasztja alá a metnet.hu előrejelzése is, ami szerint kedd délután országszerte erősen felhős, borult égbolt várható. Sokfelé kell esőre, záporokra számítani, délen, délkeleten zivatar is kialakulhat. A fokozatosan északnyugatira forduló szél egyre többfelé erősödik meg, a Dunántúlon viharos széllökések is előfordulhatnak.

Szerda reggel borult lesz az égbolt, és főként keleten várható további nagy mennyiségű eső, míg délelőttől nyugaton már vékonyodni kezd a felhőtakaró, és ott az eső is megszűnik. Sokfelé lesz erős, helyenként átmenetileg viharos az északnyugati szél. Délután keleten továbbra is borult, csapadékos időjárás várható, míg a Dunántúlon helyenként már elvékonyodik a felhőzet, és rövid időre a nap is előbújik. A napközben erős, helyenként viharos északnyugati szél estére kissé mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 8, 13 fok között alakul.

Időjárásunkat a térségünk felett áthaladó ciklon alakítja a következő 36 órában. A ciklonból országszerte jelentős mennyiségű csapadék várható. A ciklon nyugatról keletre mozog, és a hátoldalán holnaptól hidegebb de már szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, amelyet sokfelé kísér erős szél. Az időszakban kettős fronthatás várható. Szerdán és csütörtökön még kellemetlen, esős és szeles időben lesz részünk. Ezt követően északnyugat felől száraz levegő érkezik térségünkbe, erősödik a nappali felmelegedés és sok lesz a napsütés. Húsvét környékén lehet újból változékonyabb idő.