Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ezerötszáz riasztás a vihar miatt

2005.05.19. 16:51
A szerdai vihar elsősorban két megyében okozott károkat, fennakadások voltak a vasúti közlekedésben.

Több mint ezerötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat a szerda esti viharkárok miatt csütörtök délutánig. A viharos erejű szél elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyében okozott károkat.

Országszerte mintegy 2500 épületben keletkezett kár, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében károsodtak a túlnyomó többségében lakóépületek, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mindkét megyében fák dőltek ki, tűzfalak, illetve kémények dőltek le és a házak tetőszerkezetét érte károsodás.

Hajdú-Bihar megyében Hosszúpályi és Hajdúbagos településeken, továbbá Debrecenben és környékén voltak a nagyobb károk, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyírlugos, Csenger és Tyukod települése szenvedte a legnagyobb károkat.

Dobson Tibor elmondta, hogy a szerdai vihar az ország minden megyéjét érintette, szinte mindenütt károkat okozott, az említett kettőn kívül azonban a többi megyében csak kisebb károk voltak. Utalt arra, hogy elsősorban Somogy megyében a kidőlt fák fennakadásokat okoztak a vasúti közlekedésben. Hajdúbagoson a károsodott száz lakóépületből tizenöt került olyan állapotba, ami miatt húsz embert kellett elhelyezni a helyi iskolában, ahol tanítási szünetet rendeltek el. Tunyogmatolcson két családot önkormányzati szükséglakásban helyeztek el.

100-150 kilométeres szél

A 100-150 kilométeres erősségű szél a dél-nyírségi, a beregi és a kelet-szatmári településeken okozta a legtöbb kárt, mondta Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője.

Csengerben az eddigi felmérések szerint 100 millió forintot meghaladó kár keletkezett az épületekben. A kisvárosban a lakóházak mellett a Makovecz Imre építész tervezte, faszerkezettel kombinált közintézmények közül súlyosan károsodott az iskola, a gimnázium, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal épülete is. Az elöntött sportcsarnokból csütörtök reggelig a vizet nem tudták eltávolítani a tűzoltók, így a létesítmény belső berendezései is tönkrementek.

Megrongált épületek

A Hajdú megyei Hosszúpályiban az 1700 lakóház szinte mindegyike megsérült és az iskolában nincs is tanítás. Nyírábrányban villanyoszlopok dőltek ki, Hajdúbagoson pedig egész éjjel nem volt áram, de a megye más településein is kisebb-nagyobb időszakra szünetelt az áramszolgáltatás. Jelenleg Hosszúpályi, Nyírábrány, Fülöp, Bagamér, Nyírmártonfalva és Nyíracsád településeken szünetel az áramszolgáltatás.

Nyírpilisen száz lakóépület tetejét bontotta meg a szél, mintegy 20 otthon súlyosan károsodott. A tűzoltók csütörtök reggelig dolgoztak az életveszélyes tetők lebontásán, illetve 1500 négyzetméter fóliával takarták le a tetőszerkezet nélkül maradt házakat.

Borsodban házakat veszélyeztetnek a megáradt patakok, Emődön, Vattán, Abaújszántón, Sajóbábonyban és Sajószentpéteren a házak környékéről és a pincékből folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Megbénult a közlekedés is

Több helyen okozott fennakadást a vasúti közlekedésben az átvonuló vihar; Debrecen és Hajdúszoboszló között még vonatpótló autóbuszok járnak, a dél-balatoni vasútvonalon már menetrend szerint közlekednek a vonatok, tájékoztatta a MÁV Rt. szóvivője az MTI-t csütörtök reggel. A Debrecen és Ebes közötti vasútvonalon a viharos erejű szél fákat döntött a vasúti pályatestre, leszakadt a vezeték-rendszer, vezetéktartó oszlopok dőltek ki.

A vihar miatt két kamion is felborult csütörtökön reggel a 86-os számú főúton Szombathely határában; a műszaki mentés idejére a főutat teljes szélességében lezárták, a forgalmat elterelik - közölte az MTI-vel csütörtökön a közútkezelő útügyelete. Szakács István ügyeletes elmondta: a balesetben nem sérült meg senki, veszélyes anyag sem került az útra, a felborult kamionok azonban torlódást okoztak a reggeli forgalomban.