Olivér
5 °C
8 °C

Estére számolják föl a viharkárokat

2007.05.16. 11:41
Eddig hétszáz riasztásra vonultak ki a tűzoltók a vihar miatt, estig további háromszáz helyszínen kell megjelenniük, a katasztrófavédelmi szóvivő szerint estig mindenhol felszámolják a viharkárokat. van hátra

Várhatóan az esti órákra végeznek a tűzoltók a vihar okozta károk elhárításával, még mintegy 300 esetet - elsősorban tetőrongálódásokat, fakivágásokat - kell megoldani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A sürgős munkákkal végeztek

Dobson Tibor elmondta a sürgős munkákkal, mintegy 700 kármentést már elvégeztek a tűzoltók. Kedd délután és este az egész országban, de főként a Dunántúlon - Somogy, Tolna és Fejér megyében -, a középső országrészben Pest megyében és Budapesten, valamint az Alföldön, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szolnok megye északi részén, a Jászságban pusztított a vihar.

Senki sem sérült meg, a károk túlnyomó többsége abból adódott, hogy fák dőltek ki, ágak szakadtak le, kémények dőltek le - mondta. A viharkárok elhárításában kétezer tűzoltó vett részt. Elsősorban útra, épületre, járműre dőlt, vagy azt veszélyeztető fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Dunaújvárosi viharkárok

Dunaújvárosban, ahol a vihar levitte egy 45 lakásos társasház tetejét, a ház 125 lakója átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz költözött, az önkormányzat által felajánlott központi elhelyezésre senki nem tartott igényt. Ugyancsak Dunaújvárosban egy másik társasház tetejét is megrongálta a vihar, de innen nem kellett kiköltöztetni a lakókat.


Vihar után Dunaújvárosban
olvasónk képei

Budapesten elsősorban a XIV., XV. és XVI. kerületbe kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Négy esetben álló személyautóra dőlt fa, két helyen villámcsapás miatt kisebb erdő gyulladt ki. A legtöbbször Pest Megyében - összesen 127 alkalommal - riasztották a tűzoltókat a vihar miatt. Tápiószele és Farmos között mind a két vasúti sínpárra fa dőlt, Albertirsa és Mikebuda között egy autó összetört, több busz elakadt. A tápiószőlősi általános iskola tetőszerkezetét teljes egészében letakarította a szél.

Megerősített szolgálattal dolgoznak a viharkárok hélyreállításán Borsod-Abaúj-Zemplénben az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) szakemberei, ugyanis több vezetéket leszakított a szél, illetve kidőlt fák okoztak károkat.

Megrongálta a vihar a tápiószőlősi iskola tetőszerkezetét, ezért a felső tagozatos diákoknak a művelődési házban rendeztek be ideiglenesen két. Lajtai Sándorné polgármester elmondta, hogy a kedd esti vihar alkalmával olyan nagy erejű szél tombolt a faluban, hogy lekapta az iskola lemezekből álló tetőszerkezetét és a szomszédos két családi ház tetejére sodorta, így azok is megrongálódtak.

A tűzoltók leszögelték ugyan a még meglévő lemezeket, ám a tetőszerkezet egy részének eltávolításához darut kell rendelni a további károk felszámolásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?