Huba
17 °C
33 °C

Estére számolják föl a viharkárokat

2007.05.16. 11:41
Eddig hétszáz riasztásra vonultak ki a tűzoltók a vihar miatt, estig további háromszáz helyszínen kell megjelenniük, a katasztrófavédelmi szóvivő szerint estig mindenhol felszámolják a viharkárokat. van hátra

Várhatóan az esti órákra végeznek a tűzoltók a vihar okozta károk elhárításával, még mintegy 300 esetet - elsősorban tetőrongálódásokat, fakivágásokat - kell megoldani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A sürgős munkákkal végeztek

Dobson Tibor elmondta a sürgős munkákkal, mintegy 700 kármentést már elvégeztek a tűzoltók. Kedd délután és este az egész országban, de főként a Dunántúlon - Somogy, Tolna és Fejér megyében -, a középső országrészben Pest megyében és Budapesten, valamint az Alföldön, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szolnok megye északi részén, a Jászságban pusztított a vihar.

Senki sem sérült meg, a károk túlnyomó többsége abból adódott, hogy fák dőltek ki, ágak szakadtak le, kémények dőltek le - mondta. A viharkárok elhárításában kétezer tűzoltó vett részt. Elsősorban útra, épületre, járműre dőlt, vagy azt veszélyeztető fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Dunaújvárosi viharkárok

Dunaújvárosban, ahol a vihar levitte egy 45 lakásos társasház tetejét, a ház 125 lakója átmenetileg rokonokhoz, ismerősökhöz költözött, az önkormányzat által felajánlott központi elhelyezésre senki nem tartott igényt. Ugyancsak Dunaújvárosban egy másik társasház tetejét is megrongálta a vihar, de innen nem kellett kiköltöztetni a lakókat.


Vihar után Dunaújvárosban
olvasónk képei

Budapesten elsősorban a XIV., XV. és XVI. kerületbe kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Négy esetben álló személyautóra dőlt fa, két helyen villámcsapás miatt kisebb erdő gyulladt ki. A legtöbbször Pest Megyében - összesen 127 alkalommal - riasztották a tűzoltókat a vihar miatt. Tápiószele és Farmos között mind a két vasúti sínpárra fa dőlt, Albertirsa és Mikebuda között egy autó összetört, több busz elakadt. A tápiószőlősi általános iskola tetőszerkezetét teljes egészében letakarította a szél.

Megerősített szolgálattal dolgoznak a viharkárok hélyreállításán Borsod-Abaúj-Zemplénben az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) szakemberei, ugyanis több vezetéket leszakított a szél, illetve kidőlt fák okoztak károkat.

Megrongálta a vihar a tápiószőlősi iskola tetőszerkezetét, ezért a felső tagozatos diákoknak a művelődési házban rendeztek be ideiglenesen két. Lajtai Sándorné polgármester elmondta, hogy a kedd esti vihar alkalmával olyan nagy erejű szél tombolt a faluban, hogy lekapta az iskola lemezekből álló tetőszerkezetét és a szomszédos két családi ház tetejére sodorta, így azok is megrongálódtak.

A tűzoltók leszögelték ugyan a még meglévő lemezeket, ám a tetőszerkezet egy részének eltávolításához darut kell rendelni a további károk felszámolásához.