Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Viharkárok országszerte

2005.07.12. 14:07
Szünet nélkül kérik a tűzoltóság segítségét az esőzések miatt, az elmúlt egy napban 790 esetben vonultak ki. Pest megyében, Baranyában, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében kapták a legtöbb riasztást. Csütörtökön lezárják a budapesti alsó rakpartot.

Országszerte vízszivattyúzáshoz és kidőlt fákhoz hívták a tűzoltókat az esőzések következtében kedden; a Duna Budapestnél csütörtökön elönti a budai rakpartot.

Elöntött pincék, kidőlt fák

Az esőzések miatti károk elhárítására hét megyében kedden 18 óráig 237 helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, az esetek nagy részében a vízzel elöntött épületekből szivattyúzták az esővizet. Az országban összesen 24 embernek kellett elhagynia otthonát, mert elöntötte a víz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Pest megyében a tűzoltók 12 autóval 110 esetben - leginkább Gödöllő, Érd, Százhalombatta, Isaszeg, Pécel és Kerepes településeken - szivattyúzták a vizet, és távolították el az utakra, épületekre dőlt fákat.

Isaszegen a Szilas-patak duzzasztotta fel a közeli horgásztavat, amelynek vízszintje megemelkedett és több környező településen az alacsonyabban fekvő területeket elöntötte a víz. Az Ilka Major településhez vezető utat 20 centiméter magasan elöntötte. A település 150 lakosa nincs veszélyben, de csak gyalogosan lehet közlekedni az úttesten.

Nógrád megyében a délelőtt folyamán negyven bejelentés érkezett a tűzoltóságokhoz. Bács-Kiskun megyében ezzel szemben valamelyest javult a helyzet, a déli órákig tizenegy helyszínre hívták a tűzoltókat. Hajdú-Biharban négy alkalommal kellett a tűzoltóknak veszélyesen megdőlt fát eltávolítani az utakról, négy alkalommal pedig szivattyúzni kellett.

A hirtelen felgyülemlő víz Pest megyében utakat, pincéket, kerteket árasztott el, a víz néhány helyen megjelent az épületek földszinti részén is.

Fákat döntött ki, utat mosott alá az özönvízszerű esőzés hétfőről-keddre virradóra Egerben. A tűzoltóság kedden délelőttig, összesen 11 riasztást kapott Egerből, illetve a környező településekről.

Lezárják az alsó rakpartot

Budapestnél az alsó rakpartot csütörtök délután önti el a víz, azaz meghaladja a vízállás a 600 centimétert.

A Dunán Nagybajcs térségében III. fokú, Komáromnál II. fokú, ez alatt I. fokú szintet meghaladó árhullámra kell számítani. Délelőtt a Duna szigetközi szakaszán rendeltek el I. fokú készültséget.

Őrtilos és Gyékényes között kidőlt fa akadályozta a délelőtti órákban a vasúti közlekedést. Őrtilos és Gyékényes között a reggeli órákban fa dőlt a sínekre, s megrongálta a vezetéktartó oszlopot. Emiatt három vonat helyett autóbuszok szállították az utasokat, késések voltak.

Almásfüzítő és Tata között meghibásodott egy vasúti jelzőberendezés, ezért késtek a vonatok 20-30 percet. A hibát kijavították, a vonatközlekedés a Budapest-Győr vasútvonalon immár zavartalan.

Marad az esős idő

A meteorológusok szerint péntekig javul az idő, kevesebb lesz a csapadék, emelkedik a hőmérséklet, de a hétvégén újabb csapadékos hidegfront érkezik.

Kedd estig többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, éjszakától megerősödik, zivatarfelhő környezetében azonban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 19, 24 fok között valószínű.