Gyárfás
18 °C
35 °C

Három horgász tűnt el a balatoni viharban

2003.12.07. 07:53
Két horgász holtan keült elő azok közül, akiknek a szombat este kitört balatoni viharban veszett nyoma. A Szigligeti öbölre óránként 100-120 kilométeres szél csapott le, a nyolc eltűnt közül ötöt megtaláltak a radaros halászhajót is bevető mentőegységek. A reggel felszálló helikopterek már csak üres csónakokat találtak. A keresést felfüggesztették.
"A két megtalált holttest egyike a Mária Hotel közelében, a másik a mólótól keletre feküdt a vízben" - mondta Dárdai Miklós, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának elnökhelyettese az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a szakszolgálati mentőhajó 2 fős személyzete reggeltől kezdve folyamatosan kutatta a nyugati medence partközeli vizeit a Balatonberény és Balatonfenyves közötti térségben.

"Röviddel 10 óra után ráleltek egy gazdátlan csónakra, de tulajdonosának kilétéről eddig nem tudunk; talán a még meg nem talált harmadik horgászé a csónak, de az is lehet, hogy másé" - tette hozzá Dárdai Miklós. Mint mondta: semmi esély nincs arra, hogy a harmadik keresett férfit élve megtalálják, mert ha esetleg volt is úszómellénye, az alig 4-5 Celsius fokos vízben a teste rövid idő alatt halálosan lehűlt. A HavariaPress jelentése szerint reggel több helikopter is felszállt, amelyek üres csónakokat találtak a vízen.

Délelőtt a vizimentők és rendészek indultak a horgászok eltűnésének feltételezett helyére, hogy újra átvizsgálják a területet és az éjszakai mentés után vízen maradt csónakokat partra vontassák. A helikoptereken kívül további segítség is várható az Országos Mentőszolgálattól és a rendőrségtől, ha a keresés nem jár sikerrel.

Bagyó Sándor, a Vizimentők Balatoni Szakszolgálatának elnöke korareggel elmondta, hogy nem sokkal éjjel két óra után ideiglenesen beszüntették a kutatást, amit kivilágosodás után újra kezdenek. A vizimentők szakszolgálatának vezetője közölte, hogy a kora délelőttre tervezett átfogó keresést a Szigligeti-öbölben minden bizonnyal helikopterrel segíti az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség is. A hozzátartozók, illetve néhány önkéntes szünet nélkül kereste az eltűnteket.

Vízen és parton vasárnap kora reggeltől sötétedésig folyt az előző napi balatoni vihar egyetlen, eddig fel nem lelt áldozatának kutatása, egyelőre eredménytelenül - tájékoztatta az MTI-t a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának elnöke vasárnap este. Bagyó Sándor elmondta: a segítségükre siető légirendészet és a mentőszolgálat helikopterei több száz négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át, majd 15 órakor visszatértek állomásukra.

"Szolgálatunk mentőhajója a déli part közelében, a hozzátartozók és civil segítők csoportja pedig a part mentén szinte megállás nélkül kereste a keszthelyi férfit; feltételezhető, hogy a holtteste valahol a víz alatt van" - mondta Bagyó Sándor. "Éjjelre felfüggesztjük a keresést; hétfőn délelőtt a vízirendészeti és a mentőszolgálati szakemberekkel egyeztetjük a további kutatás módját, célterületét" - mondta a vízimentők szakszolgálatának elnöke. A szombati balatoni viharban összesen nyolc horgász tűnt el. Közülük négyet kora este sikerült kimenteni, késő este pedig egy ötödik is jelezte, hogy Balatonmária térségében sikerült csónakostól partra vergődnie. A Szigligeti-öböl környékére váratlanul csapott le az óránként 100-120 kilométeres szél.