Ágnes
-1 °C
2 °C

Emberéleteket követelt az ausztriai szélvihar

2005.01.21. 14:44
Fákat csavart ki és háztetőket sodort el a szélvihar Ausztriában és Németországban. Az ítéletidőben legalább hárman életüket vesztették egy, az ónos esőtől csúszós utakon bekövetkezett tömegkarambolban. Hamburgban több utcát is elöntött az esővíz.

Legalább három emberéletet követelt a csütörtök éjszaka és péntek hajnalban tomboló szélvihar Ausztriában. A helyenként százhúsz kilométeres sebességet is elérő szelek fákat, villanyoszlopokat döntöttek le, az ónos esőben eljegesedett utakon rengeteg baleset történt. A déli Stájerországban egy tömegkarambolban három lengyel állampolgár vesztette életét.

A vihar miatt Salzburgban lezárták az Erzsébet-templom környékét. Egy hasonló szélvihar után tavaly novemberben a tető lehulló darabjai egy huszonhat éves nő halálát okozták, jelentette a Scotsman.

A vihar sűrű hóeséssel járt, emiatt a hegyekben megnőtt a lavinaveszély.

A szélvihar Németországot is elérte, leginkább az ország Balti-tengeri partvidékét és a déli országrészt sújtotta. Hamburgban számos utcát elárasztott az esővíz, a Bajorországban helyenként 194 km/h-ás sebességet is elérő vihar fákat fordított ki és háztetőket sodort le.

A vihar Svájcon is átsöpört, itt a kisebb viharkárok mellett a légi közlekedésben okozott nagy fennakadásokat. A szél miatt több repülőgép is 20-30 percet késett Zürichben.