Dezső
15 °C
28 °C

Elsöpört a Fekete-tenger felé a vihar

2006.04.12. 13:58
A veszélyesnek tartott balkáni viharzóna kelet felé húzódott, Magyarországot csak a széle súrolta, ezért komolyabb hatása nem volt. A következő napokban azért viharos széllökésekre továbbra is számítani kell.

Átlag ötven kilométer/órás szelet, helyenként kilencven kilométer/órás, viharos erejű széllökéseket okozott nálunk az a vihar, ami az Európai Viharelőrejelző szolgálat (Estofex) keddi előrejelzése szerint a Balkán-félsziget fölött alakult ki, mondta el az Indexnek Pártai Lucia, az Európai Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.


Az Estofex modelljei

Az Estofex friss adatai szerint az egyes veszélyességi fokozatúnak tartott viharzóna kelet felé húzódott, Magyarországot csak a széle súrolta, ezért komolyabb hatása nem volt, nem lesz. Hasonló erejű szél, erős széllökésekkel sokszor volt már hazánkban, károkat is okozott, de tornádótól tartani nem kellett ezúttal sem.

Pártai Lucia szerint az Estofex előrejelzései mindig egy adott pillanatban érvényes modellre épülnek, amit naponta többször is módosítanak, és ennek megfelelően változtatnak az időjárási helyzetet feldolgozó állításokon.

Viharos szél, erős légmozgás

A friss hazai előrejelzések szerint keleten erősen felhős, vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon holnap hosszabb időszakokra felszakadozik a felhőzet. Eleinte többfelé, majd főként keleten várható további eső, zápor. Az erős északi, északnyugati szél nyugaton és északkeleten gyakran viharossá fokozódik, de csütörtök estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 8 és 13 fok között alakul.

A metnet.hu ötnapos előrejelzése szerint a következő napokban folytatódik az időjárás változékony jellege. Vasárnap kell ismét jelentős esőre számítani, a többi napon hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. A gyakran erős légmozgás mellett az általában évszaknak megfelelő nappali felmelegedés várható.