Árpád
-2 °C
4 °C

Viharokkal tört be a hidegfront

2007.05.29. 07:18
Ismét viharok söpörtek végig az országban, hétfő estétől kezdve a keleti, majd a nyugatabbra eső megyékben is szélsőséges időjárás okozott károkat. A tűzoltókat százötvenszer riasztották a viharkárok elhárításához, kidőlt fákhoz, megsérült tetőkhöz.

A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon Vác és Verőce között mindkét vágány felett leszakadt a felsővezeték kedd hajnalban vihar következtében. Emiatt Vác és Szob között vonatpótló autóbuszok vitték az utasokat még kedd reggel is. Budapest Nyugati pályaudvarról a vonatok csak Vácig közlekedtek, és onnan fordultak vissza Budapestre.

A főváros és Székesfehérvár között is szünetelt a vasútközlekedés hétfőn este, egy sínekre dőlt fa okozott kétórás forgalomkiesést. A HavariaPress úgy tudja, hogy Martonvásár és Baracska között dőlt egy fa a vágányokra, mindkét pályát elzárva. Este 6 órára az egyik vágányon megindulhatott a forgalom.


A vihar letarolta a gabonatáblákat Fejér megyében

Megsérült a szendrői római katolikus templom teteje a hétfő kora esti viharban, amikor a településen orkán erejű szél pusztított és jégeső is esett. A templom tetőszerkezetét megbontotta a szél, egy 30-50 négyzetméternyi részt felszakított, egyes darabjai mintegy 25 méterről zuhantak a földre. A templom kupolája is megsérült, ezt öt négyzetméternyi területen tépte fel a viharos szél.

Kiköltözött az önkormányzat kedden a Heves megyei Ivád községházából, mivel éjszaka jelentős tűzkár keletkezett az épületben. A falura lecsapó vihar elektromos meghibásodást okozott, és emiatt csaptak fel a lángok az épület padlásterében. A tűzoltók ugyan hamar eloltották a tüzet, ám az anyagi kár jelentős, mivel átizzottak a szarugerendák és az oltás következtében teljesen elázott az épület.

Tolna megye középső szakaszán délről észak felé söpört végig a vihar hétfőn délután, az orkán erejű szél tucatnyi fát döntött ki, Tamásiban egy lakóház tetejét is megrongálta. A tamási tűzoltóknak több kidőlt fát, letört ágat kellett eltávolítaniuk az útról, járdáról, autók tetejéről. A szekszárdiakat Decsre riasztották, a tolnaiakat Faddra, a bonyhádi tűzoltóknak volt a legtöbb munkájuk, nekik öt helyszínen kell eltávolítaniuk a vihar által kidöntött fákat.


Nagy kiterjedésü zivatargóc a Balaton keleti medencéjében hétfőn

Jégeső és szélvihar verte végig Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségét, főleg a zempléni és az észak-borsodi településeket hétfőn délután. A tűzoltókat kidőlt fákhoz és letört öles ágakhoz riasztották. A viharos szél, az özönvízszerű esőzés az észak-borsodi és a zempléni térséget sújtotta leginkább, de a megyeszékhely, Miskolc is kapott belőle jócskán.

A Borsod Online internetes honlap monoki forrásokra hivatkozva azt jelentette: a településen húszforintos nagyságú jég esett mintegy öt percen keresztül, a helyiek arról számoltak be, hogy jószerivel tönkrement a vetés, sok épület is megsérült. A közeli Golopon borsónál nagyobb jég esett csaknem fél órán keresztül. A Lak nevű településen hétfő este mintegy öt házban okozott kárt a vihar, az egyik épületből egy teljes családot ki kellett költöztetni, őket rokonok fogadták be. Hajdú-Bihar megyében ugyancsak özönvízszerű esőzés okozott gondokat, Debrecenben több alacsonyabban fekvő utcát elöntött a víz.

Az időjárás előrejelzések szerint a hét hátralévő részében marad a hűvös, változékony, esős idő, hétfőn több helyen is számítani kell heves esőkre, olykor viharokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?