Auguszta
-7 °C
0 °C

Feljelentették az 56-os villamos kisiklatóit

2008.03.26. 18:54
Már a rendőrség is keresi azokat a fiatalokat, akik jóvoltából kisiklott március 20-án egy BKV-villamos Budán, a négyes metró építési területe mellett. Az esetről több posztban, igen részletesen, fotókkal és videókkal dokumentálva és országos médiavisszhagot kiváltóan számolt be az Index címlapján a BKV-figyelő blog.

Jelenleg úgy tudni, hogy egy héttel ezelőtt, csütörtök este a Fehérvári úton a Bocskai úti megállóhely után az 56-os villamos első kocsija letért a sínről, áttért a szemközti sínpárra, majd keresztbefordulva a síneken állt meg, áttörve a metróépítkezés kerítését - erről másnap lehetett első kézből értesülni a fővárosi közlekedéssel elhivatottan foglalkozó blog reggeli bejegyzéséből (Kisiklott egy villamos a Fehérvári úton).

Kiderült, hogy a villamost egy a sínekre dobott, összekötözött újságkötet siklatta ki: mivel a papírköteg össze volt kötözve, a forgóváz alá szorult, és a körülbelül negyven kilométer/órás sebességgel haladó villamost kiemelte a pályáról. A balesetben nem sérült meg senki.

A történteknek több szemtanúja is volt, az eseményről videófelvétel is készült, egy szomszédos ház emeletéről vették fel a kisiklás utáni közvetlenül zajló eseményeket. Ami különlegessé teszi a balesetet, az, hogy a megrekedt villamost firkálós graffitisek vették kezelésbe, filctollaikat előkapva saját "kézjegyükkel" látták el ("letaggelték") a bajba jutott villamos oldalát. A társaságból többen fényképezték a készülő műalkotásokat, rendőrség nem volt a helyszínen, hogy megakadályozza a rongálást (egy rendőrautó jóval azután érkezett a helyszínre, hogy a firkálók felszívódtak - ez ebből a második videóból ki is tűnik).

Kis firkáló csoport a kisiklott villamos oldalánál

A BKV-figyelő szombati posztja már arról számolt be, hogy az interneten keresgélve megtalálták az egyik firkálót, akinek feltehetőleg közte volt a villamost elcsúfítókhoz. Másnapra a graffitisek egyik fórumán tett kijelentéseiből azt a következtetést vonták le, hogy ő maga dobta az újságkötetet a villamos elé. A Sniki néven tevékenykedő fiatal később tagadta, hogy ő okozta volna a villamos balesetét, szerinte egy bizonyos M. hajította a sínre az újságokat, és ő szinte azonnal el is tűnt a helyszínről.

Az egyik kommentelő - aki állítólag a helyszínen volt - azt írta, maga a kisiklott villamos vezetője mondta a videón látható embereknek, hogy „ennek a villamosnak már úgy is mindegy” ezért firkálták össze. A videón látszik is, hogy a járművezető elsétál mellettük, anélkül, hogy vissza próbálná tartani a fiatalokat a rajzolgatástól. Egyes vélekedések szerint ezek a fiatalok firkálták össze régebben a 2021-es számú Combino villamost is.

A blog keddi híre szerint a BKV már vizsgálódik a kisiklott villamos miatt, ezt erősítette meg a közlekedési vállalat szerdán kiadott hivatalos közleménye, ami szerint a BKV Zrt. ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon, mert kisiklatták és megrongálták a villamost. A közlemény hangsúlyozza, hogy évente átlag 100-120 millió forintot költenek a rongálások és lopások okozta károk helyreállítására.

Úgy tudjuk, hogy a múlt csütörtök esti eset miatt nem keletkezett komoly kát a villamosban. A 4147-es kocsi által áttört építkezési palánk farostlemezből volt, így a villamos orrán legfeljebb csak kisebb karcolások és horpadások keletkeztek. A kocsi második forgóváza a pályán maradt, azonban a villamos "kitekeredett" helyzete miatt az úgynevezett szoknyalemez enyhén kinyomódott. Az első forgóváz kereke a sínpályát az úttesttől elválasztó beton félgömbök közül ledarált néhányat, de ez sem számít nagy károsodásnak.

A firkálók akciója mindössze 15-20 percig tarthatott, a villamost negyed tizenkettőre már vissza is emelték a pályára, a forgalom pedig nem sokkal éjfél előtt helyreállt. A BKV egyik központi ellenőre meghallgatta a villamossofőrt és jegyzőkönyvet vett fel az eseményről.

A BKV járatainak rongálása, összefirkálása mindennapos jelenség, de ilyen agresszív grafitis akció Magyarországon még nem volt. A netes videómegosztókon persze fellelhetők az alábbihoz hasonlító rongálásokat megörökítő videófelvételek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya a kisiklás ügyében a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen, de információink szerint már gyűjtik az adatokat az interneten fellelehető graffitis oldalakról és közösségi szájtokról az elkövetők azonosítása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!