Feljelentették az 56-os villamos kisiklatóit

2008.03.26. 18:54
Már a rendőrség is keresi azokat a fiatalokat, akik jóvoltából kisiklott március 20-án egy BKV-villamos Budán, a négyes metró építési területe mellett. Az esetről több posztban, igen részletesen, fotókkal és videókkal dokumentálva és országos médiavisszhagot kiváltóan számolt be az Index címlapján a BKV-figyelő blog.

Jelenleg úgy tudni, hogy egy héttel ezelőtt, csütörtök este a Fehérvári úton a Bocskai úti megállóhely után az 56-os villamos első kocsija letért a sínről, áttért a szemközti sínpárra, majd keresztbefordulva a síneken állt meg, áttörve a metróépítkezés kerítését - erről másnap lehetett első kézből értesülni a fővárosi közlekedéssel elhivatottan foglalkozó blog reggeli bejegyzéséből (Kisiklott egy villamos a Fehérvári úton).

Kiderült, hogy a villamost egy a sínekre dobott, összekötözött újságkötet siklatta ki: mivel a papírköteg össze volt kötözve, a forgóváz alá szorult, és a körülbelül negyven kilométer/órás sebességgel haladó villamost kiemelte a pályáról. A balesetben nem sérült meg senki.

A történteknek több szemtanúja is volt, az eseményről videófelvétel is készült, egy szomszédos ház emeletéről vették fel a kisiklás utáni közvetlenül zajló eseményeket. Ami különlegessé teszi a balesetet, az, hogy a megrekedt villamost firkálós graffitisek vették kezelésbe, filctollaikat előkapva saját "kézjegyükkel" látták el ("letaggelték") a bajba jutott villamos oldalát. A társaságból többen fényképezték a készülő műalkotásokat, rendőrség nem volt a helyszínen, hogy megakadályozza a rongálást (egy rendőrautó jóval azután érkezett a helyszínre, hogy a firkálók felszívódtak - ez ebből a második videóból ki is tűnik).

Kis firkáló csoport a kisiklott villamos oldalánál

A BKV-figyelő szombati posztja már arról számolt be, hogy az interneten keresgélve megtalálták az egyik firkálót, akinek feltehetőleg közte volt a villamost elcsúfítókhoz. Másnapra a graffitisek egyik fórumán tett kijelentéseiből azt a következtetést vonták le, hogy ő maga dobta az újságkötetet a villamos elé. A Sniki néven tevékenykedő fiatal később tagadta, hogy ő okozta volna a villamos balesetét, szerinte egy bizonyos M. hajította a sínre az újságokat, és ő szinte azonnal el is tűnt a helyszínről.

Az egyik kommentelő - aki állítólag a helyszínen volt - azt írta, maga a kisiklott villamos vezetője mondta a videón látható embereknek, hogy „ennek a villamosnak már úgy is mindegy” ezért firkálták össze. A videón látszik is, hogy a járművezető elsétál mellettük, anélkül, hogy vissza próbálná tartani a fiatalokat a rajzolgatástól. Egyes vélekedések szerint ezek a fiatalok firkálták össze régebben a 2021-es számú Combino villamost is.

A blog keddi híre szerint a BKV már vizsgálódik a kisiklott villamos miatt, ezt erősítette meg a közlekedési vállalat szerdán kiadott hivatalos közleménye, ami szerint a BKV Zrt. ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon, mert kisiklatták és megrongálták a villamost. A közlemény hangsúlyozza, hogy évente átlag 100-120 millió forintot költenek a rongálások és lopások okozta károk helyreállítására.

Úgy tudjuk, hogy a múlt csütörtök esti eset miatt nem keletkezett komoly kát a villamosban. A 4147-es kocsi által áttört építkezési palánk farostlemezből volt, így a villamos orrán legfeljebb csak kisebb karcolások és horpadások keletkeztek. A kocsi második forgóváza a pályán maradt, azonban a villamos "kitekeredett" helyzete miatt az úgynevezett szoknyalemez enyhén kinyomódott. Az első forgóváz kereke a sínpályát az úttesttől elválasztó beton félgömbök közül ledarált néhányat, de ez sem számít nagy károsodásnak.

A firkálók akciója mindössze 15-20 percig tarthatott, a villamost negyed tizenkettőre már vissza is emelték a pályára, a forgalom pedig nem sokkal éjfél előtt helyreállt. A BKV egyik központi ellenőre meghallgatta a villamossofőrt és jegyzőkönyvet vett fel az eseményről.

A BKV járatainak rongálása, összefirkálása mindennapos jelenség, de ilyen agresszív grafitis akció Magyarországon még nem volt. A netes videómegosztókon persze fellelhetők az alábbihoz hasonlító rongálásokat megörökítő videófelvételek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya a kisiklás ügyében a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen, de információink szerint már gyűjtik az adatokat az interneten fellelehető graffitis oldalakról és közösségi szájtokról az elkövetők azonosítása érdekében.

  • Hírek
  • Hírek