Márk
13 °C
28 °C

Vilmos herceg úgy berúgott, hogy kidobták

2006.04.16. 11:30
Úgy berúgott öccse tisztavatói bálján az eddig mértéktartó magatartásáért tisztelt Vilmos brit trónörökös, hogy kidobták a sandhursti katonai akadémia partijáról.

Harry, Vilmos 21 éves öccse - több mint kétszáz kadéttársával együtt - a múlt héten fejezte be 44 heti kemény alapkiképzését a legpatinásabb angol tiszti iskolában; a parádés hadnagyavató ceremónián a nagymama, II. Erzsébet királynő is jelen volt.

Körletébe küldték

A hivatalos ünnepséget este tiszti bál követte, ezen részt vett a 23 éves Vilmos is, aki január óta szintén Sandhurst hallgatója. A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap beszámolója szerint a herceg - a brit trón második számú várományosa - és barátai részegen olyan felfordulást rendeztek a fényes partin, hogy felettesei azt "tanácsolták" neki: hagyja el a báltermet és térjen vissza körletébe.

Az incidens utáni reggelen Andrew Ritchie tábornok, Sandhurst parancsnoka személyesen hívta fel Vilmos herceg hivatalát a londoni Clarence House-ban - amely egyben apja, Károly herceg rezidenciája is -, és felpanaszolta a történteket, valamint magyarázatot kért.

A lap szerint a báli vendégek megdöbbenve figyelték, hogy Vilmos és hangoskodó, meghívott baráti köre milyen mennyiségű pezsgőt, vodkát és sört dönt magába. A díszes rendezvény közönségét különösen megbotránkoztatta, hogy a trónörökös egyik barátja teli szájjal dicsekedett mindenkinek: nemrég egy hajnali legénybúcsún összeismerkedett egy prostituálttal, aki ellopta pénztárcáját.

Állítólag csak kicsit ivott

A Clarence House és maga Vilmos is igyekszik kisebbíteni a történtek jelentőségét; a trónörökös a News of the World szerint azzal érvel, hogy "kicsit" berúgott ugyan, de "nem nagyon". A herceg állítólag "meglehetősen méltánytalannak" tartja, hogy az ügy egészen Sandhurst parancsnokáig jutott.

Az eset azért kelt különös feltűnést, mert most megfordult a szokásos szereposztás. Eddig ugyanis Vilmos öccse, Harry volt hírhedt alkoholba fulladó tivornyáiról, míg Vilmost a visszafogott józanság élő példaképeként tartják számon az alattvalók. A botrányos tiszti bálon azonban a részeg Vilmos mellett Harry volt a tökéletes, mértéktartó gentleman - idézi forrásait a News of the World.