Ágnes
-1 °C
2 °C

Nagy hozamot ígértek, a vádlottak padjára kerülhetnek

2005.09.01. 13:35
Vádemelést javasol kilenc gyanústott ellen a Vertical Invest-ügyben a rendőrség. A társaság mintegy másfélmilliárd forintot gyűjtött be a társasághoz csatlakozó 1500 befektetőtől, ám az ígért - a banki kamatnál magasabb - hozamot képtelenek voltak kifizetni. Ráadásul 850 tag befektetésével elszámolni se tudtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Vertical Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezet ügyében kilenc ember ellen javasol vádemelést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás és tőkebefektetési csalás miatt, közölte a rendőrség csütörtökön Budapesten.

Két évig nyomoztak

Két éve rendeltek el nyomozást a Vertical Invest befektetéseivel kapcsolatban, a szövetkezet befektetőinek feljelentése alapján. Ezt a nyomozást egyesítették egy 2002-es nyomozással, mivel a két ügyben személyi összefonódások voltak, mondta sajtótájékoztatón Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának megbízott vezetője.

A szövetkezet 2003. januárjában alakult, Budapesten és több vidéki városban irodákat hozott létre, ahol tagok toborzásába kezdett. Hirdetéseiben azt ígérte, ha tagként belépnek a szövetkezetbe, a szövetkezet által végzett beruházásokból a banki kamatot meghaladó hozamra tehetnek szert, méghozzá rövid időn belül.

Megtévesztették a befektetőket

A szövetkezet megtévesztette befektetőit abban a tekintetben, hogy a beruházások milyen készültségi fokban állnak. Azt a téves látszatot keltették, hogy a beruházások alkalmasak az igen magas hozam megtermelésére, közölte Hruska Csaba.

A toborzás eredményeként 1500 tag másfél milliárd forintot fektetett be a szövetkezetbe. A Vertical Invest az ígéretét teljesíteni nem tudta és valamivel több mint 850 tag esetében nem tudott elszámolni a befektetett összegekkel sem.

Liskány Csaba százados, a BRFK alosztályvezetője szerint megállapítható volt, hogy a szövetkezet működésének hónapjai alatt kiterjedt gazdasági tevékenységet nem folytatott, a pénz egy részét kifizette - nagy kamattal - a korábban belépő szövetkezeti tagoknak, a nagyobb részét azonban felélte.

Hűtlen kezelés és tőkebefektetési csalás a gyanú

Összesen kilenc embernél állapították meg a bűncselekmény alapos gyanúját, nyolcan tagok illetve tisztségviselők voltak a szövetkezetben, egy ember pedig a szövetkezeten kívül állt. Velük szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, számviteli rend megsértése, tőkebefektetési csalás volt megállapítható.

A rendőrség a személyiségi jogokra tekintettel nem mondta meg, a gyanúsítottak között van-e az a Klivinyi Zoltán, akit a Vertical Invest-ügyben 2003. szeptemberében fogták el az ausztriai schwechati repülőtéren és még abban az évben novemberben hazahozták Magyarországra. Először előzetes letartóztatásba helyezték, majd a Budai Központi Bíróság 2004. május 12-én ötmillió forint óvadék ellenében megszüntette azt és házi őrizetbe helyezte a férfit. Azt azonban kérdésre válaszolva a rendőrök csütörtökön elismerték, van az ügynek K. Zoltán monogramú gyanúsítottja.