Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Életfogytiglant kaphat a szécsényi kislány gyilkosa

2005.12.14. 12:40
A brutális szécsényi gyilkosság nyomozati iratai a múlt héten kerültek az ügyészséghez, a vádirat hétfőn elkészült. P. Tamás ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és lőszerrel visszaélés bűntette a vád, az ügyészség összesen kilenc szakértő és huszonöt tanú meghallgatását indítványozza a büntetőperben.

Elkészült Hugyacz Violetta brutális meggyilkolása ügyében a vádirat; a Nógrád Megyei Főügyészség szerdán benyújtotta a Megyei Bíróságnak a körűlbelül tíz oldalas dokumentumot és átadták a nyomozás aktáit is. Ezzel bírósági szakaszba lépett az országos megdöbbenést keltő emberölési ügy, aminek vádlottját a háromszorosan minősülő emberölés miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik, mondta el Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóreferense az Indexnek.

A rendőrség kedden tartott sajtótájékoztatót a nyomozás befejezéséről. Bóna Gyula szerdán arról tájékoztatta az Indexet, hogy a nyomozati iratok a múlt héten kerültek az ügyészséghez, a vádirat hétfőn elkészült, P. Tamás ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és lőszerrel visszaélés bűntette a vád. Az utóbbi vádpont nincs kapcsolatban a gyilkossággal, a tíz éleslőszert P. Tamásnál tartott házkutatáskor találták a rendőrök, és mint kiderült, a működőképes lőszerek tartására nem volt engedélye a férfinak.

Rendkívüli brutalitással, gátlástalanul

Klikk a képre!
A rendőrségi helyszínelés képei

Hugyecz Violetta, szécsényi iskoláslány 2005. április 1-én, péntek este tűnt el pár száz méterre otthonától. A keresésére indult szülők megtalálták a gyerek véres fülbevalóját. A nyomokból a rendőrök arra következtettek, hogy erőszakkal vitték el a 14 éves lányt, ezért nagy erőkkel kezdték keresni. A rendőrök már csak az iskoláslány holttestét találták meg, miután elfogták a feltételezett gyilkost. A gyanúsított, a 24 éves P. Tamás még elfogása napján részleges beismerő vallomást tett a rendőrségen, a saját verzióját elmondta a történtekről, de azt nem árulta le, hogy miért végzett a kislánnyal.

A nyomozás kiderítette, hogy a gyanúsított jól ismerte áldozatát, korábban többször is "próbálkozott nála", de a fiatal lány mindig visszautasította a szexuális közeledést. A gyilkosság estéjén a férfi céltalanul kocsikázott a településen, amikor észrevette a hazafelé tartó lányt. Ekkor elhatározta, hogy közösülni fog vele. A tiltakozó lányt kocsijába kényszerítette, majd rokonának házához vitte. Ott ismét megpróbálta rábeszélni a lányt, de ő ismét ellenkezett és megfenyegette a férfit, hogy feljelenti. A szakértői vélemények szerint a büntetett előéletű férfi megrettenve attól, hogy ismét börtönbe kerülhet, illetve a lány határozott elutasítása miatt döntött úgy, hogy meggyilkolja Violettát.

A férfi "emberi mivoltából kivetkőzve, rendkívüli brutalitással, gátlástalanul" ölte meg a védekező sértettet, akinek "nagyfokú szenvedést, testi és lelki gyötrelmet okozott", fogalmaz a vádirat.

Kilenc szakértő és huszonöt tanú

A nyomozás fölött fokozott felügyeletet gyakorló ügyészség összesen kilenc szakértő és huszonöt tanú meghallgatását indítványozza. Erre azért van szükség, mert P. Tamás nem tett mindenre kiterjedő, részletes beismerő vallomást, így a vádat a tanúk vallomásai és a szakértői vélemények támasztják majd alá. A tanúk főként helybéliek és a meggyilkolt lány rokonai közül kerülnek ki, szakértői véleményt nyújt majd be a bíróságra többek között az ügyön dolgozó nyomszakértő, szerológus, igazságügyi orvos szakértő és elmeorvosi szakértő.

A férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van, aminek határideje január 6-án jár le, ezért az ügyészség indítványozza ennek meghosszabbítását is, a határidő közelsége miatt a Nógrád Megyei Bíróságnak soron kívül kell eljárnia. A bíróságra ezen kívül is komoly nyomás nehezedik, a megrázó ügy iránt kiemelkedő társadalmi érdeklődés mutatkozik, feltehetőleg ennek köszönhető, hogy az ügy első tárgyalását várhatóan már februárban meg is tartják.

A Btk. szerint a többszörösen minősülő gyilkossági ügyek vádlottjaira akár életfogytig tartó fegyházbüntetés is kiszabható, azt viszont az eljáró bírói tanács mérlegeli, hogy az elítélt elzárható-e a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségétől. P. Tamás esetében több súlyosbító tényező is lehet. A fentebb említett háromszoros minősítés mellett a bíró figyelembe veheti, hogy a vádlott már kétszer állt bíróság előtt erőszakos közösülésért, és rendkívül durván, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt is elítélték, legutóbbi börtönbüntetéséből engedménnyel szabadult. Ezek alapján feltételezhető, hogy a Nógrád Megyei Bíróság tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szab ki rá, ha bizonyítottnak találják a vádakat.