Piroska
-2 °C
5 °C

Viperával verték a drukkereket a Fradi-Basel meccsen

2004.12.21. 21:25
Mintegy három hete a Fradi-Basel UEFA kupamérkőzésen a Ferencváros által felkért biztonsági őrök viperával ütötték a zöld-fehér szurkolókat - értesült a tv2 Aktív című műsora, mely szurkolóktól hozzájutott a verésről készült videofelvételhez is. A vipera használata törvénytelen. Az atrocitásban senki sem sérült meg, vagy legalábbis mentőt nem kellett hívni. A Ferencváros elnöke vizsgálatot rendelt el az ügyben.
Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke a tv2 Aktív című műsorában elmondta, hogy a meccs elején a biztonsági őrök viperával ütöttek 18-20 éves srácokat. Magyar szerint - aki maga is ott volt a meccsen - a biztonsági őrök a Ferencváros által fizetett gárda tagjai voltak. Elmondása szerint az atrocitásra azért került sor, mert kigurult egy labda és valamelyik szurkoló nem adta vissza. Mint mondta, ez már csak azért is felháborító, mert a meccs végén maguk a játékosok szokták kirúgni a labdát a közönségnek.

Vörösmarty Mihály, a Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara elnöke elmondta, hogy valamennyi engedéllyel rendelkező, biztonságért felelős cég kamarai tag és törvények határozzák meg működésüket. Az elnök elmondta, viperát senki sem alkalmazhat, se rendőr, se biztonsági őr, mert törvénytelen, ezért azt a céget, aki ezt alkalmazza fel lehet jelenteni.

Furulyás János, a Ferencváros elnöke a történtekről úgy nyilatkozott, hogy "ez elfogadhatatlan, nem tudom megemészteni, mindenképpen intézkedéseket kell tennünk". Mint mondta, kikéri a biztonsági cég és a rendőrség jelentését is az ügyről.

Tóth Csaba, a Ferencváros biztonsági igazgatója szerint tulajdonképpen semmi nem történt, hiszen feljelentés nem született, a mentőknek nem kellett elszállítaniuk sérülteket. Tóth szerint pozitívum az is, hogy a rendőrségnek nem kellett beavatkoznia az eseményekbe, mert ha be kellett volna, akkor az UEFA büntetett volna, mert az azt jelentené, hogy a Ferencváros rendezése nem tudja megoldani a feladatát. Tóth közölte, nem ismeri a vipera nevű fegyvert, ugyanakkor azt tanácsolta, hogy az ügyről meg kéne kérdezni az Expol Security ügyvezető igazgatóját.

Az Expol Security igazgatója a már megbeszélt interjút lemondta, mert a cég vizsgálatot rendelt el az ügyben, és annak lezárultáig nem akarnak nyilatkozni. Az Index információi szerint már többször voltak összetűzések a cég emberei és a szurkolók között. A drukkerek szerint a biztonsági őrök nemegyszer indokolatlanul agresszíven léptek fel.