Valér
2 °C
8 °C

Csak egy virginiai bányász maradt életben

2006.01.04. 06:15
A korábbi hírek arról szóltak, hogy élve találták meg a mentőalakulatok több mint 41 óra után azt a 12 vájárt, akik az egyesült államokbeli Nyugat-Virginia államban bekövetkezett bányarobbanásban a mélyben rekedtek. Ezzel szemben az igazság az, hogy csak egy ember élte túl a szerencsétlenséget és 12 bányász meghalt. A CNN a családtagokra hivatkozva közölte az első hírt, melyet egyből átvettek a világ hírügynékségei.
Az Egyesült Államokban történ hétfői bányarobbanás után a tárnákban maradt 13 vájár közül csak egy ember maradt életben - közölte a bányavállalat elnöke szerdán. Korábban félreinformálták a családtagokat. Az egyetlen túlélő állapota is súlyos.

Korábbi hírek még arról szóltak, hogy élve találták meg a mentőalakulatok több mint 41 óra után szerdára virradóra azt a 12 vájárt, akik az egyesült államokbeli Nyugat-Virginia államban a Sago szénbányában bekövetkezett robbanásban a mélyben rekedtek. A CNN amerikai hírtelevízió a családtagokra hivatkozva közölte az első hírt, melyet egyből átvettek a világ hírügynékségei.

A bánya mellett és egy közeli baptista templomban várakozó családtagok elsőként olyan információkat kaptak, hogy szeretteik életben vannak és várnak a kimentésükre.

A szerencsétlenül járt bányászok másfél napot töltöttek a külvilágtól elzárva 80 méter mélységben, a kijárattól több mint két kilométerre. Ez volt az első munkanapjuk az év végi ünnepek után. A szerencsétlenség időpontjában összesen 19-en dolgoztak a tárnában, de hat társukat nem sokkal a detonáció után sikerült sértetlenül kimenteni. A nagyobb csoport megtalálása előtt három órával a mentőalakulatok holtan találták meg az egyik bányászt.

A robbanás okáról egyelőre csak feltételezések láttak napvilágot. Elképzelhetőnek tartják, hogy a rossz szellőzés miatt a járatokban szivárgó metángáz robbant be. Az azonban tény, hogy az állam fővárosától, Charlestontól 161 kilométerre északkeletre fekvő Sago bánya, amelyet tavaly márciusban vett meg az International Coal Group (ICG), sok bírálatot kapott az elmúlt időszakban nem megfelelő biztonsága miatt. Egy decemberben véget ért, 11 hetes szövetségi vizsgálat összesen 46 olyan esetet állapított meg, amelyek megsértették az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági rendszabályokat.

Az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági hivatal 208 alkalommal említette a Sagóval kapcsolatos problémákat 2005 folyamán, míg Nyugat-Virginia állam bányahivatala 144 esetben részesítette figyelmeztetésben az ICG-t.