Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Járványos méreteket öltött a calici vírus a kórházakban

2006.11.15. 09:27
Négy budapesti és egy vidéki kórházban kezdett terjedni a hányást és hasmenést okozó calici vírus. Az Egyesült Államokban 1972-ben felfedezett vírus először 2000-ben jelent meg Magyarországon. Megelőzéséhez sok krumplit és banánt kell fogyasztani, illetve az általános higiéniai szabályokat is érdemes betartani.

Az úgynevezett calici vírus a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Kórházban, valamint a Győr közeli Nyúl községben is járványos méreteket öltött, jelentette ki Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos helyettese szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Molnár Kornélia megerősítette, a négy fővárosi kórházban, illetve Nyúl községben az RNS tartalmú enterális vírus okozott megbetegedéseket. Megjegyezte viszont, hogy az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) előfordult esetek nem utalnak járványra.

Elmondta, hogy a '70-es években az Amerikai Egyesült Államokban felfedezett vírus 2000-ben jelent meg először Magyarországon, tehát már a korábbi években is előfordult. Hozzátette azonban, hogy a megbetegedés nem egyszerre, nem egy időben érintette a kórházakat.

A "téli hányásos megbetegedésnek" nevezett vírus zárt közösségekben széklettel szennyezett élelmiszer, illetve hányadékból visszacsapódó aerosol útján terjedhet - fűzte hozzá. Közlése szerint a cilici vírust négy "H" vírusnak is nevezik, mivel a betegen gastroenterális tünetek, azaz hányás, hasmenés, hőmérséklet emelkedés, valamint hasi görcsök jelentkeznek.

A szakirodalomra hivatkozva azt közölte, hogy a nullás vércsoportúaknál súlyosabb esetek is előfordulhatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzés érdekében burgonyát, illetve banánt kell enni, mivel ez fokozza a bélnyálkahártya immunitását. Hangsúlyozta továbbá az általános higiéniai szabályok betartásának fontosságát.

Enyhe lefolyású calicivírus-fertőzésben betegedett meg Bicskén, a Fejér Megyei Ápoló-Gondozó Otthon harmincnégy lakója; a járvány már lecsengőben van - közölte az MTI-vel szerdán a Fejér megyei tisztifőorvos. A 93 dolgozó által 175 gondozottat ellátó otthonban az első hányással, hasmenéssel, de lázzal nem járó megbetegedést még a múlt héten észlelték - mondta Zsiray Éva. Tájékoztatása szerint az otthonban látogatási tilalmat rendeltek el, s kiemelten figyelnek a higiénés előírások betartására.