Auguszta
-7 °C
0 °C

Visszatérés az Édenbe

2000.11.02. 23:57
Jövő tavasszal nyitja meg kapuit az emberiség előtt az Édenkert. Persze szó sincs világvégéről és végítéletről, az építtetők csupán kölcsönzik a nevet, amíg az eredeti tulajdonos vissza nem követeli azt. Az angliai Éden nem egészen olyan lesz, mint az eredeti, célja mégis az emberiség javának szolgálata.
Cél: a világ legnagyobb botanikus kertjének megépítése
Az épület kupolái távolból leginkább olyanok, amilyen a Pirx kapitány kalandjainak díszlete lehetett volna, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik az akkori televízió. A holdbéli bázisnak tűnő építmény mégsem katonai kutatóbázis vagy űrhajómaradvány, hanem maga az Éden, legalábbis a botanikusoknak, kiknek eltökélt szándéka, hogy megépítik a világ legnagyobb botanikus kertjét, egy ősvadont Anglia közepén.

Az óriási üvegház több mint 80 millió angol fontba került, alapterülete nagyjából 35 futballpályányi, 45 méter magas, hossza egy kilométer. A fémszerkezet több mint 2700 tonna acélból készült, ezzel a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, igaz, a valódi cél korántsem ez, de az építmény elkészülte után a világ legnagyobb üvegháza lesz, könnyedén belefér a londoni Tower.

A két fő épületrész leginkább egy óriási rovar szemeire emlékeztet, technikai megoldásai pedig szintén impozánsak. Mivel az épület nem viselné el a hatalmas üvegtáblák súlyát, ezért helyette hatszögletű fóliát alkalmaznak.

Az befektetők célja, hogy egy minél hitelesebb erdőt ültessenek Cornwall-ban, amit bárki megnézhet. A két főépületben mediterrán és trópusi esőerdő telepítésére vállalkoztak, de ezeken kívül szavannai, mérsékelt égövi erdők is helyet kapnak majd. A tervek szerint az Édenkert több mint 10 000 növényfajnak fog otthont adni, jövő év tavaszáig.

Az építkezés javában folyik...
Az építkezések befejezte után jelenleg az esőerdők telepítésével foglalkoznak a botanikusok. Már sikeresen elültettek 300 növényt, köztük egy több mint 30 méteres fát, egyenesen az egyenlítői őserdőből. A növények nagy részét más üvegházakban nevelik, illetve Hollandiából importálják, az Édenkert nevelésre nem alkalmas. A különböző kísérletek és nemesítés is máshol folyik majd, a kert maga inkább turistalátványosság lesz, a befektetők 750 000 ezer látogatóra számítanak évente.

Az erdők növényzetének bemutatásán túl kiállításokkal és túrákkal szeretné megmutatni az érdeklődőknek, hogy mi történne, ha eltűnnének a növények a Földről. A Halott macska kifejező nevet viselő, jelenleg egyetlen kiállítás bemutatja, hogy hogyan alakul át az élet a növények eltűnésével, és milyen hatással van ez a táplálékláncra. A kiállítás végén pedig a látogató megnézheti, hogy az abszolút húsevő házimacska is elpusztul növények hiányában.

Az Édenkert népszerűsége már-már az eredetiével vetekszik, valószínűleg látogatók ezreit vonzza majd a környező országokból, sőt talán a világ távolabbi országaiból is. És habár az Eden Project egy környezetvédelmi vagy legalábbis környezetvédelemre nevelő, mégis a környéken lakók félnek, hogy a sok látogató problémákat okoz. A kis település egyelőre nincs felkészülve arra, hogy emberek - és még ki tudja mik - ezreinek fogadására, nem is beszélve arról, hogy ez mekkora környezetszennyezéssel jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!