Tekla
5 °C
19 °C

Viszkipárlókat figyel titokban a Pentagon

2003.09.27. 15:55
A szesz előálítási folyamata hasonló a tömegpusztító fegyverekéhez, nyilatkozta az amerikai szerv a New York Times-nak.
Meglepődött a skót partok előtt fekvő Islay sziget viktoriánus időkből származó whiskypárlójának tulajdonosa, amikor kiderült, hogy üzemét az amerikai elhárítás a tömegpusztító fegyverek gyártásával gyanúsítható ipari létesítmények között tartotta nyilván, és folyamatosan figyelte. Tette mindezt azoknak a web-kameráknak a segítségével, amelyeket a tulaj maga helyezett el a gyárban.

Mark Reynier a szombati The Times beszámolója szerint először akkor fogott gyanút, amikor egy névtelen e-mail feladója felszólította, hogy igazítsa meg az egyik kamerát. A második, hasonló tartalmú üzenetből már kiderült, hogy a feladó az az amerikai kormányhatóság - a US Defence Threat Reduction Agency -, amelynek feladata a tömegpusztító fegyverek felkutatása a világban.

A viszki mint vegyifegyver

A Bruichladdich faluban működő, 1881-ben alapított whiskygyár tulajdonosa magyarázatot követelt, amit - hosszú hallgatás után - a minap kapott meg : az amerikai kormányügynökség közölte vele, hogy több, az övéhez hasonló üzemet is figyelnek, mert a whiskypárlási eljárás nagyon sok hasonlóságot mutat a tömegpusztító fegyverek gyártási módjához.

Reyniert különösen az bosszantja, hogy az amerikaiak éppen azokat az élőképek internetes közvetítésére alkalmas web-kamerákat használták az üzem megfigyelésére, amelyeket ő állított fel a gyárban, azért, hogy a whiskyrajongók élőben kísérhessék figyelemmel kedvenc szeszük gyártási folyamatait. A tulaj a The Timesnak azt mondta: soha nem gondolta volna, hogy a kamerákat olyan célokra fogja valaki használni, mint amilyenre az amerikai Pentagon-ügynökség használta.

Érted tesszük

Az amerikai kormányszerv szóvivője a vezető londoni napilapnak megerősítette a történteket, mondván: a szeszfőzdék beletartoznak a tömegpusztító fegyverek gyártásának felderítésére hivatott szervezet érdeklődési körébe, jóllehet az Islay szigetihez hasonló gyárak "nem a lista tetején vannak".

Az Egyesült Államok ugyanis részese a vegyifegyvereket tiltó konvenciónak, és így elkötelezettje az ilyen fegyverek megsemmisítésének. Ebbe beletartozik az olyan kereskedelmi jellegű létesítmények megfigyelése, sőt felkeresése is, amelyek alkalmasak lehetnek ilyen fegyverek gyártására - mondta az amerikai szóvivő.