Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Folytatódik a 15 évre ítélt Viszkis pere

2002.09.08. 13:36
Ambrus Attila, az első fokon tizenöt év fegyházra ítélt viszkis rabló másodfokú büntetőpere csütörtökön kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon. Ambrus Attila ügyében a vád és a védelem egyaránt fellebbezett a Fővárosi Bíróság 2000 decemberében kihirdetett nem jogerős ítélete ellen.
A vád szerint Ambrus Attila több társával a 90-es években mintegy harminc fegyveres rablást hajtott végre pénzintézetek sérelmére és összesen csaknem 200 millió forintos kárt okozott.

Beismerés, megbánás

Ambrus Attila
enyhítésért fellebez
Ezért, illetve lőfegyverrel visszaélésért és fogolyszökésért ítélte el az elsőfokú bíróság Ambrus Attilát. Felmentette ugyanakkor a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól, mert elfogadta azt a védekezést, hogy a viszkis csak üldözőit akarta megijeszteni, amikor levegőbe lőtt. Az esetnél senki nem sérült meg.

Az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként értékelte Ambrus Attila feltáró jellegű őszinte vallomását, amely alapján több ismeretlen tetteses bűncselekményre fény derült, továbbá hogy megbánást tanúsított és jórészt elismerte a rabolt pénz összegét.

Ugyanakkor a testület súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlottak folytatólagosan és üzletszerűen követték el a bűncselekményeket.

Az ügyészség súlyosbítana

Az ügyészség fellebbezésében kéri a több emberen elkövetett emberölés kísérletének megállapítását, továbbá annak büntetőjogi értékelését is, hogy a whiskys több biztonsági őrtől elvette fegyverét. Ez alapján súlyosabb, akár 20 éves szabadságvesztés kiszabása is lehetséges.

Ambrus Attila ügyvédje az MTI érdeklődésére elmondta: fellebbezésükben részben azt kérik a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy utasítsa el az ügyészi indítványokat, részben pedig azt, hogy értékelje nyomatékosabb enyhítő körülményként Ambrus Attila feltáró jellegű beismerő vallomását.

A védelem álláspontja szerint a bíróság ezt a körülményt nem vette figyelembe kellő súllyal a büntetés kiszabásakor, mint ahogyan az enyhítés mellett szól a viszkis büntetésének belső és külső aránytalansága is.

- Mind a más hasonló, vér nélküli rablások ügyében született ítéletekhez, mind pedig Ambrus Attila vádlott-társainak büntetéséhez képest eltúlzottnak tartjuk a 15 évet - hangsúlyozta Magyar György.

Ambrus perelt

Ambrus Attila egyébként fogva tartása idején személyiségi jogi pert indított a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) ellen és tavaly jogerősen megnyerte.

A viszkis azért perelt, mert a büntetés-végrehajtás hónapokig nem engedte megjelenni a Playboy magazinnak adott interjúját. Utóbb ugyan hozzájárultak az interjú közléséhez, amely októberben meg is jelent, ám az ítélet kimondta: indokolatlanul korlátozták Ambrus Attila személyiségi jogait.

A bíróság erkölcsi elégtételként arra kötelezte a BVOP-t, hogy parancsnoka útján magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!