Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Árvíz nem lesz, a töltéseket erősítik

2004.03.10. 14:03
A tavasz eleje a Tiszán, a nyár kezdete a Dunán és mellékfolyóin szokott áradást okozni. Kora tavaszi áradásokra ezúttal nem kell készülni, habár nem várt szélsőséges időjárás esetén még kiléphetnek a folyók a medrükből. A töltéseket hetek múlva fejlesztik tovább.
Habár az elmúlt napokban a Kárpát-medencében rekord közeli csapadék esett, mégsem várható jelentősebb áradás a tavasszal.

Nem lesz vészhelyzet

Az Alpok vízgyűjtőterületén március elején a jelenleginél több hó szokott lenni, nyilatkozta az Indexnek Korompay András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság felszíni vizek főosztályának vezetője. Amennyiben nem lesz szélsőséges az elkövetkező hetek időjárása - hirtelen olvadás vagy sok csapadék, esetleg a kettő együtt -, akkor a Duna nem árad meg tavasszal. A Duna egyébként nem koratavasszal, hanem májusban, júniusban szokott áradni, mivel a magasan fekvő vízgyűjtőterületen későn olvad el a hó.

A Tiszán és mellékfolyói többször kiléptek már medrükből márciusban és áprilisban. Százhuszonöt éve Szegedet sodorta el a víz, most azonban hasonló vészhelyzetre nem kell számítani, mondta a szakember.

Amit tudni lehet

Az árvízre könnyebb lenne felkészülni, ha lennének igazán precíz meteorológiai előrejelzések, mondta az osztályvezető. Hónapokra előre azonban sehol a világon nem lehet pontos képet adni a várható időjárásról. Amit tudni lehet: a március a szokottnál hidegebb, az április átlagos hőmérsékletű lesz.

A hét végére, a jövő hét elejére különben enyhül az idő, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Eső, zápor, a napsütéses időszakok mellet, előfordulhat. Csütörtökön jelentős csapadék nem várható, az éjszaka mínusz tíz fokig is hűlhet a levegő.

Dolgoznak a szivattyúk

A belvíz is viszonylag kis területet érint. Szeged környékén, a Duna-Tisza köze déli részén és a szabolcsi Taktaközben most is dolgoznak a szivattyúk. Árvíz jelenleg sehol sincs az országban. Az utolsó nagyobb, első-másodfokú készültséget igénylő, kárt nem okozó árhullám február végére, március első napjaira vonult le a Körösökön , a Túron és a Berettyón.

Az ország négyezer kilométer hosszúságú árvízvédelmi töltésein, a csapadékos időjárás miatt, nem folynak erősítési munkálatok, mondta Korompay András. A hónap végén elsősorban a Tisza felső szakaszán, valamint Szolnoknál fejlesztik a gátat.