Konrád
8 °C
26 °C

Súlyos a helyzet a Duna déli szakaszán

2006.04.17. 16:31
A szerb vízügyi hatóságok a Tisza dunai torkolatát figyelik, a Magyarországról közeledő újabb árhullám elmoshatja a gátakat. A Duna Romániában már több helyen áttörte a gátakat, ezrek menekülnek az árvíz elől. Az árvízi károk Romániában egyelőre elmaradnak a tavalyiaktól.

Szerbiában újabb árhullám fenyeget

A vajdasági árvízvédelmi szakemberek a Tisza dunai torkolatához közeli folyószakaszra összpontosítják minden figyelmüket, mert fennáll a veszély, hogy a Magyarország felől érkező újabb árhullámot már nem bírják ki az erősen felázott gátak. A Tisza vajdasági szakászán, Törökkanizsánál (Novi Knezevac) egy nap alatt húsz centit emelkedett a vízszint, hétfőre elérte a 905 centis abszolút csúcsértéket. A dunai torkolatnál fekvő Titelnél két centit emelkedett az áradat, 818 centis mindenkori csúcsértéket mértek hétfőn.

A Tisza menti térség legveszélyeztetettebb része a zsablyai hídtól a torkolatig tartó folyamszakasz. Itt a gátrendszert majd száz éve nem korszerűsítettek. A térségben napok óta nyolc méter felett, abszolút rekordszinten áll a vízszint, és várhatóan két-három nap múlva eléri Zsablyát a Magyarország felől érkező újabb árhullám.

A vajdasági vízgazdálkodási vállalat úgy fogalmazott tájékoztatójában, hogy az újabb áradás miatt "valós a gátszakadás veszélye" a Tisza alsó szakaszán."Habár mindent megteszünk a víz áttörése ellen, kötelességünk tájékoztatni a lakosságot erről az eshetőségről" - áll a közleményben.


Azért nem mindenki ilyen vidám - Klikk a képre!

A tiszai árvíz "másodlagos" hatásaként víz alá kerültek hétfőre Nagybecskerek (Zrenjanin) egyes részei: a folyó a Tisza-Duna-Tisza csatornán át megemelte a Begej szintjét, a folyócska pedig kilépett a medréből a bánáti városnál. A többi szerbiai folyó vízszintje stagnál vagy apad.

A Duna Veliko Gradisténél és Galambócnál (Golubac) tetőzik. A folyam Belgrádtól lejjebb lévő szakaszánál több száz falusi ház került víz alá, és elöntötte az egyik legnagyobb középkori európai vízi erődítményt, a szendrői (Smederevo) várat. Belgrádnál apadásnak indult a Duna, de továbbra is víz alatt áll több alacsonyan fekvő belvárosi és Száva menti utca. A vízügyi hatóságok szerint az apadás következtében tartani lehet attól, hogy a part mentén földcsuszamlások következnek be.

Gátszakadás és menekülés Romániában

A Dunán súlyossá vált a helyzet, de a mostani árvízkárok elmaradnak a tavalyiaktól, összegezte a román belügyminiszter az árvíz sújtotta vidékeken szerzett legfrissebb tapasztalatait. Vasárnap óta a Duna Báziásnál megállapodott a másodpercenkénti 15 800 köbméteres vízhozamnál, és az előrejelzések ellenére úgy néz ki, hogy elmarad a 111 évvel ezelőtt mért 15 900 köbméteres rekordtól.

Ennek ellenére a folyam több ezer kilométeres romániai szakaszán vasárnap óta drámaira fordult a helyzet. Vasile Blaga belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a folyam menti 12 megyében "nagyon súlyos a helyzet".

Pillanatnyilag legsúlyosabb a helyzet a Duna menti olténiai megyékben. Dolj megyében helyenként tíz kilométerre "szélesedett" a folyam, tízezer ember kimenekítésével számolnak a helyhatósági szervek. Itt több falut körülzárt és részben már el is öntött az árvíz, miután a Duna néhány helyen áttörte a védőgátakat.

Hétfő déli helyszíni jelentések szerint Doljban és az Al-Duna menti dobrudzsai vidékeken - Konstanca és Tulcea megyékben - már több ezer embert kellett kimenekíteni teherautókkal, csónakkal, helikopterrel az elárasztott vagy a víz által fenyegetett otthonaikból. Lakóházak, gazdasági épületek és ipari létesítmények ezrei kerültek víz alá, az összeomlott lakóházak száma közelíti a százötvenet.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a korábbi két mesterségesen megnyitott rés után, hétfőn az Al-Dunán, a folyam egyik ágán további két helyen réseket robbantanak a gátakon. Ezzel lakatlan, többnyire a korábbi évtizedekben lecsapolt területeket, főleg legelőket árasztanak el, hogy mentsék-védjék a lakott területeket és az anyagi javakat.

A román vízügyi szakembereket idéző bukaresti média körülbelül két hétig elhúzódó, lassan levonuló árhullámmal számol. Ez azért rendkívül veszélyes, mert az irdatlan víztömeg nagyon könnyen elsöpörheti a gátakat. Ezeknek még a karbantartásáról sem gondoskodtak sok helyen már évtizedek óta, állítják kommentátorok.