Ervin
14 °C
21 °C

Három falu teljes lakosságát kitelepítik

2006.04.21. 20:14
Megrepedt a Hármas-Körös mentén egy földgát Csongráddal szemben, ezért három falu, Csépa, Szelevény és Tiszasas teljes lakosságát, mintegy 4500 embert kitelepítenek. A sérült töltést helikopterek segítségével igyekeznek megerősíteni. Megjelent a helyszínen a kormányfő és a környezetvédelmi miniszter is. Este a védekezést egy ismeretlen korú bomba nehezítette.

A Körös jobb partján a töltésen keletkezett repedés miatt azonnali kitelepítést rendelt el Csongrád-Nagyrétnél pénteken délelőtt Frank József, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Délelőtt az intézkedés még csupán nyolcvanhét embert érintett, késő délután úgy határoztak, a környező három falu lakosságát kell kitelepíteni, ami már 4500 embert érint. Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról kell távoznia a lakosságnak. Az embereket a korábban már kijelölt befogadó helyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonban és Tiszaföldvárra szállítják át.

Forrás: google
A gátrézsű először mintegy 50 méter hosszon csúszott meg, a legfrissebb információk szerint azonban hosszúsága tovább nőtt, ez azt jelenti, hogy megrepedt a töltés széle. A mostani védekezés lényege, hogy a helikopterek homokkal teli konténer zsákokat ejtenek le a megerősítendő területre. Gondot okoz, hogy a megcsúszott gátrézsű meredek, inkább a vízoldali része laposabb. Az anyagot helikopterek szállítják, mert a terület szárazföldön nagyon nehezen közelíthető meg. Este bombát találtak a megcsúszott töltésfal mellett, a kitelepítést a robbanószerkezet nem akadályozza, viszont lassítja a gáton folyó munkát, de nem teszi teljesen lehetetlenné - mondta el Tátrai János százados. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese a bomba koráról nem tudott felvilágosítást adni.

A férfiakat maradásra kérik

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a lakosságot arra kérik, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal. Az állatokat is elszállítják, a hátrahagyott értékeket magasabb pontra, lehetőleg padlásra helyeztetik, a lakások és ingóságok őrzését biztosítani fogják. A három település férfi lakosságát arra kérik, hogy maradjanak és segítsenek a védekezésben.


Védekezés a Körösön
Így Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról 1200-1300 férfi segítségére számítanak. A helyszínre 500-600 katonát vezényeltek és nyolc helikoptert. A honvédség úszó, lánctalpas szállító járműveket és kompokat is a helyszínre küldött, hogy éjszaka is tudjanak dolgozni. Kora estére a helyzetet satbilizálták, az azonban csak éjszaka derül ki, elárasztja-e a folyó a kiürített településeket.

Felfordsulás Csépán és Tiszasason

Nagy a forgalom Csépán, több tucat teherautó folyamatosan hordja a homokzsákokat a gáthoz, de a védekezlést katonák is segítik, jelentették a helyszínről munkatársaink. A védekezésben kétéltű járművek is részt vesznek. Tiszasas és Csépa lakossága az utcán várja, hogy elszállítsák. Hatalmas a felfordulás, jönnek mennek az emberekkel megrakott buszok Csépáról az időseket mentőautóval viszik el, mind a két falu az utcán van. Pánikhangulatot nem tapasztaltak munkatársaink. Az egyik kereskedelmi televízió szerint Szelevény néhány lakója saját felelősségére a településen maradt.

Az állatok Hódmezővásárhelyre kerülnek

A csongrádi polgármester pénteken délelőtt rendelte el az első kitelepítéseket, ezután a korábban előkészített járművekkel megkezdődött az emberek, a több mint tízezer baromfi és sok más állat elszállítása. A szakemberek még a teljes kitelepítés elrendelése előtt arról panaszkodtak, az állatok kitelepítése jelent nehézséget. A baromfik között vannak ugyanis például kéthetes kislibák, szállításukra speciális jármű érkezik a helyszínre, elhelyezésükre pedig a fűtött helyiséget is kijelölték már. A Körös-zugból egy méhész hetven kaptárát is ki kell hozni, a rovarok azonban reggel kirepültek, este érkeznek vissza, így várhatóan majd csak szombaton reggel szállítják el őket. Az állatok számára Hódmezővásárhelyen jelölték ki a befogadóhelyet.

Gyurcsány a helyszínre sietett
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken kora délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászból a Körös-zugba indult, hogy a helyszínen tájékozódjon az árvízi helyzetről. Ezzel a miniszterelnök rövid időre megszakította kampánykörútját. Gyurcsány a helyi sportpályán várakozó helikopterre szállt és Szelevénybe indult, ahol közölte: pénz lesz a védekezésre. A kitelepítés nem érinti a vasárnapi parlamenti választást, ugyanis ebben a választókerületben már az első fordulóban megválasztották a térség képviselőjét, Vince Lászlót (Fidesz-KDNP).

Tetőzés közeli állapot

A Duna magyarországi szakaszán már csak Bajánál van első fokot meghaladó vízállás, eközben a tiszai árhullám tetőzése Szolnok térségében jár. A Tisza Szolnokig apad, alatta a déli országhatárig továbbra is igen lassan árad, tetőzés közeli állapotban van a teljes szakaszon.

Pénteken reggel Szolnoknál 1013 centiméter, Szegednél 1009 centiméter volt a vízállás. A Kiskörénél már tizenöt, Tiszabőnél négy centimétert apadt az éjszaka folyamán a Tisza árhulláma. A Hármas-Körösön harmadfokot, illetve a legnagyobb vízállást meghaladó vízszint alakult ki Szarvasnál, ahol 985 centimétert regisztráltak, illetve Kunszentmártonnál, ahol 1041 centiméter az eddig mért legmagasabb vízállás. A többi Körös, és a Maros is apad, Makónál a vízállás 516 centiméter volt, 16 centiméterrel meghaladva a harmadfok elrendeléséhez szükséges szintet.

További áradás

Az előrejelzések szerint Tiszaugnál még további áradással kell számolni, noha a jelenlegi 941 centiméteres vízállás is kilenc centiméterrel meghaladta az eddigi rekordot. Ahogy az esőzés engedte, a Tisza mentén Tiszakécskétől délre, illetve a Köröszugban dolgoztak a védekezők a védművek magasításán, fóliás bevédésén, a gátak bordás megtámasztásán.

Újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízügyi szakembereket vezényelt az áradó Körösökhöz az Országos Műszaki Irányító Törzs, közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ezúttal a gátak állapotát feltáró-értékelő, geológusokból álló szakcsoport négy tagja vesz részt a Körösök menti védekezésben, s a káros árvízi jelenségek helyszínén talajmechanikai vizsgálatokkal segítik a még eredményesebb beavatkozásokat, mondta Bodnár Gáspár. Pénteken 300 ezer homokzsákot is szállítanak a Hármas-Körös töltéseihez a szabolcsi vízügyi szervezettől.

A rendkívüli készültségben levő védvonalak által védett 21 árvízi öblözet területe 9033 négyzetkilométer, ami az ország területének 9,7 százaléka, a védett területen levő települések száma 134, ebből 24 város. A Tisza és mellékfolyói védvonalain a tartósan magas vízállások következtében folyamatosan növekszik az árvízi jelenségek - fakadóvizek, szivárgások, töltés átázások - száma. A csapadékos időjárás jelentősen nehezíti a védelmi munkákat. Fakadóvizet 568 kilométer hosszúságú védvonalon, szivárgást 100,9 kilométer hosszúságú töltéstesten, csurgást 1404 esetben, rézsűcsúszást 30 esetben észleltek.

Árvízi jelenségek
Csurgás

A gátba bejutott víznek a mentett oldali rézsűben, altalajban vagy töltésköröm közelében való koncentrált kilépése. Kéregcsurgásnak (vagy kontúrcsurgásnak) nevezik azt az árvízi jelenséget, amikor a töltésbővítéseknél az összeépítési réteg határa mentén alakul ki csurgás. Talpcsurgásnak nevezzük a töltésalapozás mentén kialakuló csurgásokat. A csurgások a töltések inhomogenitására vezethetők vissza, általában lépten-nyomon fellépnek az árvízvédelmi töltések mentett oldali rézsűjében, illetve a mentett oldali körömben. Veszélyes járatos erózióvá fejlődhetnek. A csurgás túlfejlődése következtében rézsűcsúszások keletkezhetnek, illetve a csurgás átmérőjének bővülése gátszakadássá fejlődhet.

Buzgár

Az árvízvédelmi gátak legveszélyesebb jelensége. A töltésre ható egyoldalú hidrosztatikus nyomás következtében a mentett oldalon alulról fölfelé ható áramlásból kialakult koncentrált vízfeltörés, ami a vízáteresztő réteg finomszemcséjű anyagával keveredve jelenik meg.

Szivárgás

A töltés folyó felöli oldalát borító árvíz a nyomás hatására igyekszik a töltéstestbe, illetve az altaljba behatolni. Mivel abszolút vízzáró talaj nincs, a víz a gát anyagának pórusait bizonyos idő alatt kisebb-nagyobb magasságig kitölti, azokban a mentett oldal felé mozog. Veszélyessé akkor válik, amikor a gáttest teljes keresztmetszetében átnedvesedik, és a szivárgó víz a mentett oldalon megjelenik, azaz a töltés átázik. A vízzel telített töltés állékonysága kisebb, mint a száraz vagy nedves töltésé. Következménye akár gátszakadás is lehet.

(forrás: ovf.hu)