Piroska
-2 °C
5 °C

Tiszta vízben úszhatunk

2008.05.10. 13:57
Magyarország legtöbb strandján víztisztító van beszerelve a medencékhez, így csökkent a járványok és fertőzések veszélye. A május elsejei nyitás óta az ÁNTSZ közegészségügyi vizsgálatot is végzett a strandokon, kirívó hibát sehol nem találtak.

Megfelelő a strandok vízminősége az ÁNTSZ vizsgálata szerint, derül ki abból a tájékoztatóból, amit Székely Tamás, egészségügyi miniszter készített a kormány számára. A beszámoló szerint a vízforgató berendezések elterjedése miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a fertőzések és járványok veszélye is a strandokon, mondta Daróczi Dávid, kormányszóvivő.

Az ÁNTSZ szerint Magyarországon 2493 medence van a strandokon országszerte, ebből 1818-ban már működik a víztisztító, 48 medence esetében pedig folyamatban van a berendezés elhelyezése. A víztisztító beszerelése alól csak az az 546 medence mentesült, ahol gyógyvizet, vagy termálvizet használnak. Vagyis összesen 81 medencét kell még átalakítani a következő időszakban. Erre a különböző járványok megelőzéséhez van szükség, a berendezések ugyanis rövid időn belül elpusztítják a kórokozókat.

A május elsejei nyitás előtt az ÁNTSZ ellenőrei közegészségügyi szempontból is megvizsgálták a strandokat. Ellenőrizték a medencék, a zuhanyzók és a mellékhelyiségek állapotát, illetve azt is megnézték, hogy megfelelően vannak-e kialakítva az elsősegélynyújtó helyek. A szakemberek az ellenőrzéskor kirívó hibát nem találtak.