István, Vajk
17 °C
34 °C

Jakarta kétharmada víz alatt

2007.02.05. 09:33
Huszonötre emelkedett Indonéziában a Jakartában és környékén pusztító árvíz halálos áldozatainak a száma. A főváros hetvenöt százaléka víz alatt van.

A legfrissebb adatok szerint 340 ezren váltak hajléktalanná a természeti csapás következtében Indonéziában. Jakarta környékén napok óta zuhog az eső, a lezúduló csapadék megárasztotta az indonéz fővárosban kanyargó folyókat és patakokat.


A 12 milliós trópusi metropolisz egyes részein négy méter magasan állt a víz, amely fontos közlekedési csomópontokat árasztott el, több helyütt áramkimaradást okozott, és elvágta a telefonvonalakat.

A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a körzetben jelentősen megnövekedett a járványveszély.

Az indonéz államfő engedélyt adott hétfőn arra, hogy megnyissanak egy gátat, amely a gazdagok lakóhelyét, a Menteng negyedet védi, noha ott van az elnöki palota is. A gát megnyitása enyhítene a város többi részének súlyos helyzetén.

Susilo Bambang Yudhoyono államfő elutasította, hogy a befolyásos embereket vagy az ő palotáját külön megvédjék.

A hétfői indonéz lapok feltették a kérdést, a 2002-es súlyos árvíz óta eltelt években miért nem hajtottak végre több árvízvédelmi intézkedést Jakartában.

Az indonéz főváros alacsonyan fekszik, s eredetileg mocsaras területre épült. A meteorológia a következő napokra is esőt jósol Indonéziában.