Erzsébet
1 °C
4 °C

Jakarta kétharmada víz alatt

2007.02.05. 09:33
Huszonötre emelkedett Indonéziában a Jakartában és környékén pusztító árvíz halálos áldozatainak a száma. A főváros hetvenöt százaléka víz alatt van.

A legfrissebb adatok szerint 340 ezren váltak hajléktalanná a természeti csapás következtében Indonéziában. Jakarta környékén napok óta zuhog az eső, a lezúduló csapadék megárasztotta az indonéz fővárosban kanyargó folyókat és patakokat.


A 12 milliós trópusi metropolisz egyes részein négy méter magasan állt a víz, amely fontos közlekedési csomópontokat árasztott el, több helyütt áramkimaradást okozott, és elvágta a telefonvonalakat.

A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a körzetben jelentősen megnövekedett a járványveszély.

Az indonéz államfő engedélyt adott hétfőn arra, hogy megnyissanak egy gátat, amely a gazdagok lakóhelyét, a Menteng negyedet védi, noha ott van az elnöki palota is. A gát megnyitása enyhítene a város többi részének súlyos helyzetén.

Susilo Bambang Yudhoyono államfő elutasította, hogy a befolyásos embereket vagy az ő palotáját külön megvédjék.

A hétfői indonéz lapok feltették a kérdést, a 2002-es súlyos árvíz óta eltelt években miért nem hajtottak végre több árvízvédelmi intézkedést Jakartában.

Az indonéz főváros alacsonyan fekszik, s eredetileg mocsaras területre épült. A meteorológia a következő napokra is esőt jósol Indonéziában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?