Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Viharok verik az árvízi védőket

2006.04.12. 14:41
Egyméteres hullámok támadják az árvíz miatt a Tiszán emelt gátakat, néhol megbontották a véderőműveket.

Rendkívüli időjárási viszonyok nehezítik az árvízi védekezés munkálatait a gátakon Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol a viharos erejű szél hullámveréseket okoz, mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője szerdán.

A Tiszán és a Bodrogon néhol egyméteres hullámok "csapkodják" a töltést, amelyek megbontják a gátakat és csökkentik a védképességet, közölte Csont Csaba. A méteres hullámverés több helyen felszaggatta a már lerakott fóliát, amelyet újra raknak a gátakon.

Eddig hatvanezer négyzetméternyi fóliát használtak fel, hogy a hosszantartó áradás miatt "ne ázzanak át a töltések és jól bírják a víz nyomását". Az Alsó-Tiszán jelenleg folynak a védelmi előkészületek: a kritikus helyeken homoklerakatokat hoztak létre és elkezdődött a homokzsákok töltése. A korábbi árvizek tapasztalata alapján a kritikus helyeken elkezdődött a homok és a zsákok felhalmozása, emellett a teljes védelmi szakaszon folyamatos a figyelő- és őrszolgálat.

A magas vízállás miatt lezárták a Tiszafüred-Poroszló közötti vasútvonalon lévő hidat, így az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják majd - közölte a MÁV Zrt. szóvivője. Kavalecz Imre közleményében leírja: több vasútvonalon is sebességkorlátozást vezetett be a MÁV.

A magas vízállás miatt Sárospatak és Sátoraljaújhely között továbbra is 20 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok csakúgy, mint Baja és Pörböly, továbbá Nyíregyháza és Balsa között. Tokaj és Rakamaz között 40 kilométeres óránkénti sebesség, Felsőzsolca és Hernédnémeti-Bőcs állomás között pedig 60 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás van érvényben - olvasható. Szolnok és Szajol között a magas vízállás miatt 80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok.