Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb kitelepítések a belvíz miatt

2006.02.21. 20:09
Immár 140 000 hektárt borít belvíz az országban, kedden újabb 21 embert kellett kitelepíteni. Bár az átlagosnál 30 centivel magasabb a talajvíz és 50 százalékkal több a hó a magyarországi folyók vízgyűjtő területein, áradástól még nem kell tartani.

Újabb családokat telepítettek ki Szolnok megyében a belvíz miatt, Kunhegyesen öt lakásból 21 lakót. Eddig országosan, két megyében, 17 lakóépületből 69 embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni. Hajdú-Biharban 29, Szolnok megyében 40 embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Az országban 50 településen van belvízvédelmi védekezés, illetve készültség. Kora délutánig 100 helyre riasztották a tűzoltókat. Pénteken 800, vasárnap 500 segélyhívás érkezett.

A kormányszóvivő, Batiz András tájékoztatása szerint kedden már 140 000 hektárt borított belvíz az országban. A magyarországi folyókon összesen 370 kilométernyi szakaszon tartanak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a belvizes területek további nagyobbodására számít.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az átlagosnál 30 centiméterrel magasabb a talajvízszint az országban. Ez megakadályozza, hogy az amúgy is fagyott föld több vizet szívjon fel. A belvízelvezető csatornák jórészt jegesek voltak a napokban, ami csökkentette elvezető képességüket.

Az elmúlt 24 órában 97 szivattyútelep üzemelt, a befogadókba összesen 7,9 millió köbméter vizet emeltek át. Az érintett területeken 60 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, közülük négy település - Debrecen, Hajdúhadház, Hajdúsámson és Újfehértó - harmadfokút, 18 másodfokút.

Persányi szerint az utóbbi napokban jelent meg árhullám a Körösök vízgyűjtő területén, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón és a Krasznán, de a közeli napokban nem várható árvízveszély. A hómennyiség a Tisza vidékén 50 százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a Duna vízgyűjtőjén a duplája annak. Árvízveszélyt egy hirtelen olvadás és egy komoly csapadékmennyiség együttes megjelenése eredményezne.