Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kórokozó kerülhetett az ivóvízbe Nemesgulácson

2004.11.18. 22:50
A településen csütörtökön huszonegyen jelentkeztek a háziorvosnál hasmenésre és hányásra panaszkodva. A gyanú szerint az ivóvízbe kerülhetett kórokozó. Hétfőig lajtoskocsival szállítják a vizet a településre.
Kórokozó kerülhetett az ivóvízbe Nemesgulácson, ahol csütörtökön hajnaltól délig hányási és hasmenéses tünetekkel huszonegyen jelentkeztek a háziorvosnál - tájékoztatta Szeder Mária, Veszprém megyei tisztifőorvos az MTI-t.

Közlése szerint ételmérgezés nem okozhatta a huszonegy ember tüneteit, hiszen nem ugyanazt az ételt fogyasztották, ezért az ivóvíz esetleges szennyezettsége került előtérbe. A napokban csőtörés volt a Balaton-felvidéki községben.

A főorvos elmondta: a vízszolgáltatás egyelőre szünetel a faluban, a lakosságot lajtoskocsival szállított ivóvízzel látják el. A tisztifőorvos elmondta, hogy a vizsgálatok több napig is eltartanak, ugyanis el kell végezniük a víz bakteriológiai, kémiai és mikroszkópikus vizsgálatát. Hozzátette: nem biztos, hogy a megbetegedések és a víz fogyasztása között összefüggés van, de egyelőre ez a gyanújuk.

Az tény, hogy a vezetékes víz fogyasztásának betiltását követően, csütörtökön délután már nem jelentkeztek hányási és hasmenéses tünetekkel újabb betegek - jegyezte meg Szeder Mária. Mint hozzátette, a betegség enyhe lefolyású, kórházi kezelést nem igényel. Nemesgulácson hétfőig biztosan csak lajtoskocsival szállított vizet fogyaszthatnak a lakosok.