A csatornák nem képesek elvezetni a belvizet

2005.08.18. 17:10
Eddig többszáz lakóépület rongálódott meg az utóbbi napok esőzései miatt súlyosbodott belvízhelyzet miatt. A magyar folyókon összesen 106 kilométeren védekeznek az árhullámok ellen, a belvíz ellen 16 területen összesen hatvan szivattyúval küzd a vízügy. Vízben áll Szikszó egy része, kritikus helyzet alakult ki Túrkeve, Mezőtúr és Martfű térségében. Sokan, miután visszakapták földjüket, beszántották a földet szegélyező csatornákat és árkokat.

A belvíz elleni védekezés egyik nagy baja, hogy hiába működnek jól a vízügyi igazgatóságok befogadó rendszerei, ha a köztes szakaszokon lévő csatornarendszerek nem képesek kellő mértékben elvezetni a vizet, mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára. Gombos András, miközben csütörtökön Mezőtúron tájékozódott, megállapította, a vízgazdálkodási társulatok tulajdonában lévő csatornák és az átereszek többnyire nincsenek kitakarítva és karbantartva.

A vízügyi tárca politikai államtitkára szerint az egyik gond, hogy amikor a földtulajdonosok visszakapták területüket, és azt kevésnek találták, beszántották a földet szegélyező csatornákat és árkokat. A megoldást többek között az lehet, hogy ismét végig kell gondolni a vízgazdálkodási társulatok felügyeletét, és azon is érdemes eltöprengni, vajon célszerű-e a vízügyi kormányzás felügyeleti széttagoltságát ilyen mértékben meghagyni, fűzte hozzá Gombos András.

Az államtitkár szerint a Mezőtúr térségében lehullott csapadék mennyiségét rendkívülinek lehet minősíteni, és ilyen szituációra nem lehet felkészülni. Úgy vélte, a vízügyi szolgálat jól látta el a feladatát, hiszen órák alatt telepített nagyteljesítményű szivattyúkat a legveszélyesebb helyekre, a belvíz befogadókba történő átemelésére.

Tetőzött a Hernád

Nem rontott jelentősen a belvízhelyzeten a csütörtökre virradó éjjel esett csapadék, a Hernád azonban egész magyarországi szakaszán árad, a folyó Hidasnémetinél csütörtökön tetőzött. A rendkívül esős idő miatt árhullámok alakultak ki, a folyó vízszintje meghaladta a az első fokú árvízvédelmi szintet, ezért készültséget rendeltek el. Hidasnémetinél 280 centiméterrel tetőzött a Hernád, itt mérsékelt apadás várható, Gesztelynél pedig augusztus 20-ra várják a tetőzést.


Áradáshelyzet (forrás: vizugy.hu)

A magyar folyókon összesen 106 kilométeren védekeznek az árhullámok ellen, 95 kilométeren (Duna és a Hernád) elsőfokú, 11 kilométeren (Tisza) harmadfokú a készültség. Belvíz ellen 16 területen összesen hatvan szivattyúval küzd a vízügy.

Vízben áll Szikszó egy része, a helyi patak apadásával válhat könnyebbé a helyzet. Számottevő eső hullott csütörtökre virradó éjszaka Mezőberény és Békés térségében is. A két településről az éjszaka kétszáz vízkárról szóló bejelentés érkezett a helyi polgármesteri hivatalokhoz. Gyomaendrődön ugyan kevesebb eső esett, mint az előző éjszaka, ám két ingatlant lakhatatlanná minősített az építési hatóság az átnedvesedett falak miatt.


Belvízhelyzet (forrás: vizugy.hu)

Kritikus helyzet alakult ki Túrkeve, Mezőtúr és Martfű térségében, ahol hétfőn és kedden 10 centit meghaladó eső esett. Mezőtúron nehezíti a védekezők dolgát, hogy emelkedik a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó vízszintje. Az önkormányzat a város teljes belterületére III. fokú készültséget rendelt el, és ilyen fokozat szerint védekeznek Martfűn is.

Javul az idő

A belvíz elleni védekezést könnyítheti majd, hogy egyre szárazabbra fordul az időjárás. Péntekig gyakran lesz erősen felhős az ég, de rövid időszakokra már kisüt nap, és már csak elszórtan várható zápor, zivatar. A sokfelé élénk, a keleti országrészben erős északi, északkeleti szél holnapra fokozatosan mérséklődik. Zivatarfelhők környezetében erős, viharos széllökések azonban holnap is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 27 fok között alakul.

  • Hírek
  • Csok