Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz

2003.03.17. 17:55
Emelkedett a folyók vízszintje és nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén az elmúlt napok enyhe időjárása miatt. Szolnok térségében lassú áradás kezdődött, Szabolcsban viszont javult a helyzet.
A Berettyó és a Hortobágy-Berettyó kisebb áradása miatt hétfőn elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között.

A Berettyó torkolati szakaszán Szeghalom és Darvas között a folyó lassú apadása mellett továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Hajdú-Bihar megyében tovább nőtt a belvízzel elöntötte terület nagysága, amely meghaladja a 24 ezer hektárt. Ebből 6.000 hektár a vetés, 4.600 hektár a szántó és több mint 10.000 hektár a rét és legelő.

Szivattyúznak

Tájékoztatása szerint a TIVZIG 12 belvízvédelmi szakaszából 9 védelmi szakaszon másodfokú, egyen pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség. Az igazgatóság 22 szivattyútelepe naponta több mint hárommillió köbméter vizet emel át az elöntött területekről a befogadó csatornákba.

Egyre több tározót kell igénybe venni a belvizek visszatartására: jelenleg 11 tározóban több mint 11 millió köbméter belvizet tárolnak. Beszámolt arról is, hogy az önkormányzatok is védekeznek a belvíz ellen: Hajdúhadházon és Látavértesen másodfokú, Furtán elsőfokú a belvízvédelmi készültség, de már megkezdték a megelőző intézkedéseket Bedőn és Tetétlenen is.

Szabolcsban javult a helyzet

Szabolcs megyében viszont csökken a belvízzel borított területek nagysága a kedvező időjárás hatására; lassú apadás mellett másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Kraszna magyarországi szakaszán. Négy település - Nagyhalász, Ibrány, Tyukod és Tiszabercel - önkormányzata a belvízveszély miatt továbbra is másodfokú készültséget tart fenn.

Lassú áradás Szolnoknál

A Tisza középső szakaszán lassú áradás figyelhető meg, Szolnoknál hétfőn 447 centimétert mutatott a vízmérce, kedd estig a városnál további mintegy 30-35 centiméteres vízszintemelkedés várható.

A Tisza mellékfolyói közül a Bodrogon és a Hármas-Körösön szintén tapasztalható a vízszint lassú emelkedése. A Tisza áradása ellenére a Kötivizig működési területén sehol sem volt szükség elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére.

  • Tippek
  • Bankszámla