Oszkár
20 °C
29 °C

Bábút hozattak ki a viharban a vízimentőkkel

2008.07.23. 18:26
Egy szörfre erõsített bábúhoz küldte be a viharba egy vicces telefonáló a balatoni vízimentõket. A motorcsónakos mentõknek másfél órájába telt, amíg megtalálták a hullámokon hánykolódó ember nagyságú figurát.

Komoly pénzbüntetésre számíthat a bevetés költségeinek megtérítése mellett az, aki egy szörfdeszkához erõsített bábuhoz riasztotta a balatoni vízi mentõket - közölte a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivõje.

A riasztás kedd este érkezett, a telefonáló azt jelezte, hogy a parttól távol, a viharos szélben szörfdeszkán hánykolódik egy ember. A vízi mentõk mintegy másfél órás munkával találták meg és húzták partra a szörfdeszkát, amelyhez egy életszerûen kitömött bábu volt erõsítve - közölte Tar Mihály. Hozzátette, hogy az otromba tréfának tûnõ téves riasztásról hangfelvétel nem készülhetett, mert a bejelentés nem a vízi mentõk vagy a vízi rendészet központi rendszerén keresztül érkezett, hanem közvetlenül a VMSZ vezetõjét hívták. Bagyó Sándor azonnal elindult menteni, hajójához egy újabb mentõs egység is csatlakozott.

A szörfdeszkára erõsített, kitömött ruhákból kialakított bábunak a fejéül szolgáló labdán egy baseballsapka feszített, gondosan kialakított lába pedig szakadt cipõben végzõdött.

Az esetrõl a VMSZ értesítette a rendõrséget.

Tar Mihály közölte: míg a személyi mentést a szervezet ingyenesen végzi, az eszközmentés hivatalos tarifája 32.500 forint óránként. Ha fény derül arra, ki tévesztette meg a közfeladatot ellátó vízi mentõket, a bejelentõ a másfél órás bevetés költségeinek megtérítése mellett komoly pénzbüntetésre is számíthat - tette hozzá. Hangsúlyozta, téves riasztásnál elõfordulhat, hogy az illetõ egy valóban sürgõs esettõl vonja el a VMSZ erõit és ezzel tragédiát okoz.