Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Befellegzett a szabad vizipipázásnak Iránban

2004.06.21. 18:24
Hétfőtől tilos vizipipát szívni bizonyos helyeken Iránban. A tiltó lépés egy szélesebb körű, keményvonalas intézkedéscsomag része, aminek célja az iszlám vallási törvények szigorúbb betartatása. Az iráni hatóságok fel kívánnak lépni a szabados öltözködés, az alkoholfogyasztás, és a házasságon kívüli szex ellen is.
Az iráni hatóságok intézkedése nyomán hétfőtől tilos az éttermekben, teázókban és más pihenő- és szórakozóhelyeken nargiléból pipadohányt szívni - értesült a BBC. Az arab országok jellegzetességének számító vizipipákat a közegészségügyi hivatal sürgetésére szorítják ki az iráni utcákról, annak ellenére, hogy a teheráni utcaképnek szerves részei a hűvös füstöt pöfékelő, relaxáló burnuszos férfiak csoportjai, mint ahogy a közelkeleti országok többségében a vizipipázás évszázadok óta a kikapcsolódás, a társasági élet, a dohány kulturált élvezetének hagyományos eszköze.

Végleg elillan tehát a mindent betöltő édeskés-gyümölcsös dohányillat az iráni közterületekről - amennyiben a hatóságok kitartanak a szigorú szabályozás mellett. Az ígéretek szerint a rendőrség és a közegészségügyi hivatal ellenőrei egyelőre fokozottan ellenőrzik a rendelet teljes betartását, akit pedig rajtakapnak - legyen az étteremtulajdonos, vagy békésen füstölgő vendég - azt megbírságolják, ráadásként pedig elkobozzák a kézműves remeknek számító pipát és a dohányt. Átmeneti ideig zártkörű alkalmakkor még hódolhatnak az iráni férfiak a pipadohány közös élvezetének.

A cigi nem tilos

Az viszont nem világos, hogy a nagy népszerűségnek örvendő, tradicionális, és a cigarettázásnál láthatólag ártalmatlanabb időtöltés miért lett hirtelen első számú közegészségügyi ellenség, mialatt dohányozni továbbra is szabad bárhol. A hatóságok az egészségkárosító hatásra apellálnak, noha köztudott, hogy a vizipipa nagyban csökkenti a dohányfüstben lévő ártalmas vegyületek mennyiségét, amellett, hogy a hideg füst sem annyira egészségkárosító, mint a cigarettából beszippantott forró.

A tiltó lépés egy szélesebb körű, keményvonalas intézkedéscsomag része, aminek célja az iszlám vallási törvények szigorúbb betartatása. Így a hatóságok hamarosan rendeletileg is fel kívánnak lépni a szabados öltözködés, az alkoholfogyasztás, és a házasságon kívüli szex ellen is. Ennek jegyében született a vizipipát tiltó jogszabály, amitől azt várják a hivatalos szervek, hogy nem csoportosulnak többé az utcákon a laza erkölcsű fiatalok. Az esti pipázás közben flörtölgető fiatalok mellett a pipagyártók sem örültek túlságosan a rendelkezés életbelépésének: panaszuk szerint enélkül is jó ideje csökkent az eladások száma. A szabályozás nem terjed ki az otthoni pipázásra, mint ahogy pipát vásárolni sem tilos - de a rosszkedvű elemzések szerint eztán méginkább bezárkóznak az amúgy sem túl nyitott irániak.

Magyarország is szigorít majd

Magyarországon két-három év múlva várható a napokban Írországban bevezetett szabályozáshoz hasonló, a dohányzást a zárt közterületen tiltó törvény hatályba lépése. A Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium tervei szerint 2004 és 2005 az aktív kampányolás (Ciki a cigi; Hagyd abba és nyersz!) időszaka lesz, majd ezt követné a törvény, amit megtámogatna az is, hogy addigra már várhatóan az összes európai uniós országban hatályba lép a tiltás. A tervezett szigorításokról az Egészségügyi Világszervezet 2003-as dohányzásellenes keretegyezménye (FCTC) rendelkezik, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott tavaly júniusban, a parlament pedig 2004 elején fejezte be ratifikációját.