Árpád
-2 °C
4 °C

Nem vadásznak a Dunában megmártózókra a vízi rendőrök

2004.07.23. 16:54
A Kopaszi-gáton székelő, negyvenfős budapesti vízi rendőrség szükség esetén akár tíz hajóval is ellenőrizheti a Duna rendjét. A nagy kánikulára tekintettel a vízi "közeg" nem zaklatja feleslegesen a vízben hűsölőket, amennyiben csak legfeljebb térdig-derékig mártóznak meg a folyóban.
A kánikula napjaiban az amúgy nem túl stresszes budapesti vízi rendőrségnek is több dolga akad, mint az év többi részében. A motorcsónakkal közlekedők száma jóval nagyobb, és sokan keresik az enyhülést a Duna hullámai között, és - kevés kijelölt fürdőzőhely lévén - többnyire tiltott helyen mártóznak meg. A fővárosi vízi rendőrség munkájáról, járőrözéssel egybekötött sajtóbeszélgetésen tájékoztatta az újságírókat Fekete Tamás alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Budapesti Vízirendészeti Rendőrőrsének vezetője.

Motorizáció a vízen

Klikk a képre!
A Kopaszi-gáton székelő, negyvenfős budapesti őrs szükség esetén akár tíz hajóval is jelen lehet a Duna, fővároshoz tartozó hatvan kilométeres szakaszán. Az alezredes szavaival élve, munkájuk, a víziközlekedés rendjének biztosítása nyáron jóval "látványosabb", hiszen ekkor a forgalmat leginkább a "kisgéphajók", azaz a motorcsónakok növelik.

Mivel egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy motorcsónakot tartsanak, és a jogosítványon túl különösebb engedély nem szükséges a vezetéséhez, így egyre inkább ellepik a Dunát a folyami közlekedés rendjét kevésbé ismerő "kocahajósok". Az ilyen szabálytalankodók adnak leginkább munkát a vízirendőröknek, a vén folyami medvék, a gyakorlott hajóskapitányok igen ritkán szolgáltatnak okot rendőri intézkedésre.

Szabálysértő fürdőzés

A közlekedés rendjének fenntartásán túl a fürdőzők jelentik a legnagyobb gondot a vízi rendészeknek. A szabályozás szerint folyóban fürödni ott lehet, ahol erre kijelölt hely van, illetve ahol nem tilos. És hogy hol tilos? Hajóútban, hidak és egyéb folyami műtárgyak százméteres körzetében, kompok és kikötőhelyek ugyancsak százméteres körzetében és városok belterületén. Mivel a fővárosban csupán két kijelölt strandoló partszakasz van - a Ráckevei Duna-ágnál -, a máshol pancsolók szabálysértést követnek el, amennyiben úszni merészelnek.

Mivel helyszínen nem bírságolhatnak a vízi rendőrök, a húszezer forintos számlát a feljelentés és az önkormányzati eljárás lefolytatása után szabják ki. Idén eddig körülbelül húsz ilyen esetben intézkedtek már a rendőrök, de ennél nyilván jóval nagyobb a "felderítetlen esetek száma". Az ezzel tisztában lévő vízi rendőrök ezért viszonylag elnézőek a tiltott helyen fürdőkkel szemben: ha csak partközelben, mondjuk térdig gázolva hűsölnek, megúszhatják egy szóbeli figyelmeztetéssel. Azonban a beljebb merészkedők és az úszásra vetemedők megüthetik a bokájukat, szabálysértési eljárást indíthat ellenük a rendőrség.

A statisztika szerint idén eddig harmincnyolcan fulladtak bele valamilyen okból a magyarországi vizekbe, ebből huszanhat esetben folyóba vesztek az áldozatok. 2003-ban fürdés közben harmincan veszítették életüket, idén ez a szám jelenleg három.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?