Dömötör
-1 °C
14 °C

Ellopták a Vizsolyi Bibliát

2002.02.10. 13:15
Vasárnap hajnalban ismeretlen tettesek ellopták az 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Biblia egyik példányát. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hárommillió, míg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egymillió forint jutalmat ajánlott fel a mű megtalálását közvetlenül elősegítő személynek, illetve a nyomozásban résztvevő rendőröknek.

Vasárnap délután a nyomozók a helyszín közelében megtalálták azt a baltát, amellyel vasárnap hajnalban felfeszítették a vizsolyi templomot. A nyomozásban részt vevő rendőrök jelenleg a falut járják, hátha valaki ráismer a baltára, illetve meg tudja nevezni annak tulajdonosát.

A rendőrök orra előtt húztak el a tolvajok

Az Encsi Városi Rendőrkapitányságra 2.30 perckor érkezett a bejelentés a vizsolyi lelkészi hivatalból arról, hogy betörtek a templomba és elvitték a bibliát - nyilatkozta Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek. Azonnal riasztották a megyei főkapitányság "forró nyomos" csoportját, amely megkezdte a helyszínelést. Egyes értesülések szerint a templom riasztója jelezte, hogy betörtek, ám a helyszínre érkező rendőrök már csak egy távoldó személyautó hangját hallották.

A vizsgálók értékelik a rögzített nyomokat, az eddig szerzett információkat. Ezek alapján feltételezhető, hogy több tettes működött közre a biblia ellopásában. A rendőrök olyan nyomokat nem találtak, amelyekből kiderülhet, hogy a tolvajok milyen járművel érkeztek, illetve hagyták el a helyszínt.

Fokozott határellenőrzés

A határőrség a Vizsolyi Biblia ellopásáról értesülve hajnal óta fokozott ellenőrzést tart valamennyi közúti és vasúti határátkelőhelyen. Juhász Frigyes alezredes, a Miskolci Határőr Igazgatóság szóvivője közlése szerint a szolgálatban lévő határőrök, a vám- és pénzügyőrök alaposan ellenőrzik a járműveket, a csomagokat, így az átkelés valamivel hosszabb időt vesz igénybe.

Károli Gáspár (1529 körül - 1591), gönci református prédikátor fordította le először magyar nyelvre és adta ki a teljes Bibliát 1590-ben. A művet a megjelenés helyére utalva nevezik Vizsolyi Bibliának. Értékét a rendőrség hat millió forintra becsüli.