Árpád
-2 °C
4 °C

Ellopták a Vizsolyi Bibliát

2002.02.10. 13:15
Vasárnap hajnalban ismeretlen tettesek ellopták az 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Biblia egyik példányát. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hárommillió, míg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egymillió forint jutalmat ajánlott fel a mű megtalálását közvetlenül elősegítő személynek, illetve a nyomozásban résztvevő rendőröknek.

Vasárnap délután a nyomozók a helyszín közelében megtalálták azt a baltát, amellyel vasárnap hajnalban felfeszítették a vizsolyi templomot. A nyomozásban részt vevő rendőrök jelenleg a falut járják, hátha valaki ráismer a baltára, illetve meg tudja nevezni annak tulajdonosát.

A rendőrök orra előtt húztak el a tolvajok

Az Encsi Városi Rendőrkapitányságra 2.30 perckor érkezett a bejelentés a vizsolyi lelkészi hivatalból arról, hogy betörtek a templomba és elvitték a bibliát - nyilatkozta Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek. Azonnal riasztották a megyei főkapitányság "forró nyomos" csoportját, amely megkezdte a helyszínelést. Egyes értesülések szerint a templom riasztója jelezte, hogy betörtek, ám a helyszínre érkező rendőrök már csak egy távoldó személyautó hangját hallották.

A vizsgálók értékelik a rögzített nyomokat, az eddig szerzett információkat. Ezek alapján feltételezhető, hogy több tettes működött közre a biblia ellopásában. A rendőrök olyan nyomokat nem találtak, amelyekből kiderülhet, hogy a tolvajok milyen járművel érkeztek, illetve hagyták el a helyszínt.

Fokozott határellenőrzés

A határőrség a Vizsolyi Biblia ellopásáról értesülve hajnal óta fokozott ellenőrzést tart valamennyi közúti és vasúti határátkelőhelyen. Juhász Frigyes alezredes, a Miskolci Határőr Igazgatóság szóvivője közlése szerint a szolgálatban lévő határőrök, a vám- és pénzügyőrök alaposan ellenőrzik a járműveket, a csomagokat, így az átkelés valamivel hosszabb időt vesz igénybe.

Károli Gáspár (1529 körül - 1591), gönci református prédikátor fordította le először magyar nyelvre és adta ki a teljes Bibliát 1590-ben. A művet a megjelenés helyére utalva nevezik Vizsolyi Bibliának. Értékét a rendőrség hat millió forintra becsüli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?