Piroska
3 °C
3 °C

Ötszáz év legnagyobb árvize Közép-Európában

2002.08.15. 21:50
Megkezdték a lakosság evakuálását a XXII. kerületi Duna-telepen. A víz akár száz épületet is elönthet. A rekordméretű árvíz miatt akár kétezer embert is kitelepíthetnek Magyarországon. Szob, Nagymaros és a Római-part a leginkább fenyegetet települések. A Prágából levonuló árhullám most az Elba menti településeket öntötte el. Észak-Csehországban négy város került víz alá, több ezer embert kitelepítettek. Drezdában a gátak átszakadásától tartanak.
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületi Duna-telepen, a Kolozsvári utca környékén. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei kétszáz fő kitelepítését tudták megkezdeni. A hatóságok kétszázezer homokzsákot szállított a helyszínre, pillanatnyilag a töltések megerősítésén dolgoznak.

Kétezer embert evakuálhatnak Magyarországon

Tekintse meg galériánkat
Fotó: Kis-Guczi Péter
Kétezer ember kitelepítésére is sor kerülhet Magyarországon, amennyiben az érintett önkormányzatok a védekezés helyett az evakuálás mellett döntenek - hangzott el a kormányzóvivői tájékoztatón. A kabinet rendkívüli ülésén félmilliárd forint környezetvédelmi minisztériumhoz történő átcsoportosításáról döntöttek, melyet az árvízi károk enyhítésére fordítanak.

Demszky Gábor véleménye szerint a kormány mai rendelete, ami a fővárost illeti csupán fokozott elővigyázatosságon alapul, ezért önkéntesek jelentkezését kérte az árvízvédelmi munkákhoz. "Budapest területén a hullámterekben fekvő üdülőket önti el a víz" - áll közleményében.

Lezártak egy határátkelőt

Szerda reggel óta megduplázták Magyarországon az árvízvédelmi munkában részt vevők számát, jelenleg 2000-en dolgoznak a gátakon. A dunai töltések mentén több helyütt észleltek fakadó vizeket, Szobon 120 lakót ki kell telepíteni. A vízügyi főigazgatóság szerint a legtöbb gond a Duna Budapest feletti szakaszán várható. A Duna, a Tisza és a mellékfolyók magyarországi szakaszain csütörtök reggelig összesen 990 kilométeren kellett készültségi állapotot elrendelni. Az árvíz miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt.

Nem önti el a víz a Pók utcai lakótelepet

"A szóbeszéddel ellentétben nem fenyegeti az árvíz az óbudai Pók utcai lakótelepet" - mondta az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. A szakember szerint az Aranyhegyi patakból kilépő víz nem jut el a házakig. Kisorosziban a lakóházakat nem fenyegeti az ár, a falut viszont körbezárhatja a víz.
Bővebben: Kétezer embert telepíthetnek ki

Tíz méterrel tetőzhet a Duna Pozsonynál

Csütörtökön este már mérsékeltebben áradt a Duna Pozsonynál, ahol kora este 984 centiméteres vízszintet mértek. A helyzet komoly, de tragikus fejleményektől nem kell tartani - hangsúlyozzák a szakemberek. Csütörtökön este Pozsonynál óránként már csak egy centiméteres emelkedést mértek. Korábban még úgy gondolták, drámaira fordulhat a helyzet Pozsonyban is, és a vízszint minden korábbi becslést meghaladva akár a tíz métert is elérheti. Szerda éjszaka kiürítették és lezárták a nagyrészt víz alatt álló Dévényt.
Bővebben: Drámaira fordulhat a helyzet Szlovákiában

Négy cseh város került víz alá

Négy várost öntött el az ár Észak-Csehországban, miután a Prágát sújtó moldvai árhullám elérte az esőzések miatt szintén megáradt Elbát. Egy ember életét vesztette, amikor a hatóságok felrobbantottak egy hidat veszélyeztető elszabadult uszályt. A kitelepítettek még nem térhetnek vissza prágai otthonaikba.

Az árvíz miatt elszabaduló uszályok egyre nagyobb gondot jelentenek, a hatóságok eddig ötöt robbantottak fel, mert lerombolhatták volna az útjukba kerülő hidakat. Melník, Neratovice, Ústí nad Labem és Decín víz alatt van, és a hidakat is le kellett zárni. Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint a katasztrofális árvíz, amely az ország területének egyharmadán pusztított és több tízmilliárd korona kárt okozott, nem veszélyezteti az őszi szenátusi és helyhatósági választásokat, sem a NATO november végére tervezett prágai csúcsértekezletét.
Bővebben: Négy várost öntött el a víz Észak-Csehországban

Katasztrófahelyzet Drezdában

Harmincezer embert akarnak kitelepíteni a szászországi Pirnából és Heidenauból, az Elba alsó folyásánál - közölték csütörtökön este. Bitterfeldben hasonló akciót fontolgat a válságstáb, miután csütörtökön átszakadt egy gát, s a Mulde folyó vize fenyegeti a vegyipari központot.

Az Elbán elindult újabb árhullám nyomán drámaira fordulhat a helyzet Drezdában. A város vezetői a gátakért aggódnak, biztosra vehető, hogy újabb városrészeket önt el a víz. A helyzet komolyságát jelzi, hogy még a szintén árvíz sújtotta Bajorország is 1500 fős mentőalakulatot és 530 járművet küld segítendő a szászországi árvízvédelem munkáját.

A folyó most már a Drezda alatti szakaszokon fekvő településeket is fenyegeti, Pirna városában többeket evakuáltak, Chemnitznél és Lipcsénél is komoly áradásokra számítanak. Bajorországban levonulóban a Duna áradása, Passaunál a 11 métert is elérte a Duna vízszintje, azonban a gátak kitartottak.
Bővebben: Drezdába érhet a prágai ár

Három ausztriai települést is elöntött a víz

Kitelepítés és a gátak megerősítése a XXII. kerületi Duna-telepen
Fotó: Kis-Guczi Péter
Az ausztriai árvíz által talán legerőteljesebben sújtott Alsó-Ausztria tartományban csütörtökön délután szinte mindenütt enyhülőben volt a helyzet, a Duna vízszintje Korneuburgnál apadt, Ybbsnél és Kienstocknál óránként 8-10 centiméterrel csökkent. Bár három alsó-ausztriai települést is elöntött a Duna, valamint Melk és Ybbs városának egyes részei is víz alatt vannak, összességében stabil a helyzet Ausztriában. Kremset három helyi lakos mentette meg a szakadó gát befoltozásával a még nagyobb árvíztől, Laában egy csehországi gátszakadás miatt kellett kitelepíteni a lakosságot.

A Duna vízszintje Korneuburgnál egyelőre tartósan 7,83 méter - 1890 óta a legmagasabb - volt, Duna kiáradásától a városban nem kell tartani, a talajvíz azonban feltörhet egyes pincékben. Bécs árvízvédelmi rendszere ellen tud állni a megáradt folyónak.
Bővebben: Bécs ellenáll az árnak

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!