Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötszáz év legnagyobb árvize Közép-Európában

2002.08.15. 21:50
Megkezdték a lakosság evakuálását a XXII. kerületi Duna-telepen. A víz akár száz épületet is elönthet. A rekordméretű árvíz miatt akár kétezer embert is kitelepíthetnek Magyarországon. Szob, Nagymaros és a Római-part a leginkább fenyegetet települések. A Prágából levonuló árhullám most az Elba menti településeket öntötte el. Észak-Csehországban négy város került víz alá, több ezer embert kitelepítettek. Drezdában a gátak átszakadásától tartanak.
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületi Duna-telepen, a Kolozsvári utca környékén. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei kétszáz fő kitelepítését tudták megkezdeni. A hatóságok kétszázezer homokzsákot szállított a helyszínre, pillanatnyilag a töltések megerősítésén dolgoznak.

Kétezer embert evakuálhatnak Magyarországon

Tekintse meg galériánkat
Fotó: Kis-Guczi Péter
Kétezer ember kitelepítésére is sor kerülhet Magyarországon, amennyiben az érintett önkormányzatok a védekezés helyett az evakuálás mellett döntenek - hangzott el a kormányzóvivői tájékoztatón. A kabinet rendkívüli ülésén félmilliárd forint környezetvédelmi minisztériumhoz történő átcsoportosításáról döntöttek, melyet az árvízi károk enyhítésére fordítanak.

Demszky Gábor véleménye szerint a kormány mai rendelete, ami a fővárost illeti csupán fokozott elővigyázatosságon alapul, ezért önkéntesek jelentkezését kérte az árvízvédelmi munkákhoz. "Budapest területén a hullámterekben fekvő üdülőket önti el a víz" - áll közleményében.

Lezártak egy határátkelőt

Szerda reggel óta megduplázták Magyarországon az árvízvédelmi munkában részt vevők számát, jelenleg 2000-en dolgoznak a gátakon. A dunai töltések mentén több helyütt észleltek fakadó vizeket, Szobon 120 lakót ki kell telepíteni. A vízügyi főigazgatóság szerint a legtöbb gond a Duna Budapest feletti szakaszán várható. A Duna, a Tisza és a mellékfolyók magyarországi szakaszain csütörtök reggelig összesen 990 kilométeren kellett készültségi állapotot elrendelni. Az árvíz miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt.

Nem önti el a víz a Pók utcai lakótelepet

"A szóbeszéddel ellentétben nem fenyegeti az árvíz az óbudai Pók utcai lakótelepet" - mondta az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. A szakember szerint az Aranyhegyi patakból kilépő víz nem jut el a házakig. Kisorosziban a lakóházakat nem fenyegeti az ár, a falut viszont körbezárhatja a víz.
Bővebben: Kétezer embert telepíthetnek ki

Tíz méterrel tetőzhet a Duna Pozsonynál

Csütörtökön este már mérsékeltebben áradt a Duna Pozsonynál, ahol kora este 984 centiméteres vízszintet mértek. A helyzet komoly, de tragikus fejleményektől nem kell tartani - hangsúlyozzák a szakemberek. Csütörtökön este Pozsonynál óránként már csak egy centiméteres emelkedést mértek. Korábban még úgy gondolták, drámaira fordulhat a helyzet Pozsonyban is, és a vízszint minden korábbi becslést meghaladva akár a tíz métert is elérheti. Szerda éjszaka kiürítették és lezárták a nagyrészt víz alatt álló Dévényt.
Bővebben: Drámaira fordulhat a helyzet Szlovákiában

Négy cseh város került víz alá

Négy várost öntött el az ár Észak-Csehországban, miután a Prágát sújtó moldvai árhullám elérte az esőzések miatt szintén megáradt Elbát. Egy ember életét vesztette, amikor a hatóságok felrobbantottak egy hidat veszélyeztető elszabadult uszályt. A kitelepítettek még nem térhetnek vissza prágai otthonaikba.

Az árvíz miatt elszabaduló uszályok egyre nagyobb gondot jelentenek, a hatóságok eddig ötöt robbantottak fel, mert lerombolhatták volna az útjukba kerülő hidakat. Melník, Neratovice, Ústí nad Labem és Decín víz alatt van, és a hidakat is le kellett zárni. Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint a katasztrofális árvíz, amely az ország területének egyharmadán pusztított és több tízmilliárd korona kárt okozott, nem veszélyezteti az őszi szenátusi és helyhatósági választásokat, sem a NATO november végére tervezett prágai csúcsértekezletét.
Bővebben: Négy várost öntött el a víz Észak-Csehországban

Katasztrófahelyzet Drezdában

Harmincezer embert akarnak kitelepíteni a szászországi Pirnából és Heidenauból, az Elba alsó folyásánál - közölték csütörtökön este. Bitterfeldben hasonló akciót fontolgat a válságstáb, miután csütörtökön átszakadt egy gát, s a Mulde folyó vize fenyegeti a vegyipari központot.

Az Elbán elindult újabb árhullám nyomán drámaira fordulhat a helyzet Drezdában. A város vezetői a gátakért aggódnak, biztosra vehető, hogy újabb városrészeket önt el a víz. A helyzet komolyságát jelzi, hogy még a szintén árvíz sújtotta Bajorország is 1500 fős mentőalakulatot és 530 járművet küld segítendő a szászországi árvízvédelem munkáját.

A folyó most már a Drezda alatti szakaszokon fekvő településeket is fenyegeti, Pirna városában többeket evakuáltak, Chemnitznél és Lipcsénél is komoly áradásokra számítanak. Bajorországban levonulóban a Duna áradása, Passaunál a 11 métert is elérte a Duna vízszintje, azonban a gátak kitartottak.
Bővebben: Drezdába érhet a prágai ár

Három ausztriai települést is elöntött a víz

Kitelepítés és a gátak megerősítése a XXII. kerületi Duna-telepen
Fotó: Kis-Guczi Péter
Az ausztriai árvíz által talán legerőteljesebben sújtott Alsó-Ausztria tartományban csütörtökön délután szinte mindenütt enyhülőben volt a helyzet, a Duna vízszintje Korneuburgnál apadt, Ybbsnél és Kienstocknál óránként 8-10 centiméterrel csökkent. Bár három alsó-ausztriai települést is elöntött a Duna, valamint Melk és Ybbs városának egyes részei is víz alatt vannak, összességében stabil a helyzet Ausztriában. Kremset három helyi lakos mentette meg a szakadó gát befoltozásával a még nagyobb árvíztől, Laában egy csehországi gátszakadás miatt kellett kitelepíteni a lakosságot.

A Duna vízszintje Korneuburgnál egyelőre tartósan 7,83 méter - 1890 óta a legmagasabb - volt, Duna kiáradásától a városban nem kell tartani, a talajvíz azonban feltörhet egyes pincékben. Bécs árvízvédelmi rendszere ellen tud állni a megáradt folyónak.
Bővebben: Bécs ellenáll az árnak