Aliz
6 °C
14 °C

Drezda újra víz alatt

2002.08.17. 18:43
Csehország északnyugati részén péntek este 12 méterrel tetőzött az Elba, az árhullám átvonult Németországba. Drezdában az Elba vízszintje 4-5-ször olyan magas, mint máskor augusztusban. Drezdában feladták a Semper operáért vívott küzdelmet.
Betört a Mulde Bitterfeldbe, az utcákon két méter magasan hömpölyög a víz. Az Elba mellékfolyója pillanatnyilag elkerüli a városban található vegyipari üzemeket. Korábban Bitterfeld 16 ezer lakosát ki akarták telepíteni, az újabb hírek részleges evakuálásról szólnak. Nem mindenki engedelmeskedik a felszólításoknak, a hatóságok kényszer-kilakoltatást is emlegetnek, a magatehetetlen embereket maguk hozzák ki a házakból. A Drezda és Torgau között fekvő Riesánál szombaton megrongálódott egy vasúti híd, a Drezda és Lipcse közötti vasúti forgalom ezen a szakaszon szünetel. Különösen Drezdában és az Érchegységben szenvedtek jelentős károkat a pályaudvarok, a sínpályák. A német vasút félmilliárd euróra becsüli a víz okozta károkat Drezdában és környékén.

Torgauban lezárták az Elba hídját, a város húszezer lakosát távozásra szólították fel. Torgau környékén elnéptelenedtek a kisebb települések, biztonsági egységek őrjáratoznak az utcákon, a fosztogatásokat megakadályozandó. A brandenburgi Mühlbergben kihalt utcákra tört be a gáton átcsapó Elba vize. A figyelem középpontjában álló Drezdában szombaton 9,40 méter körüli vízállással - a szokásosnál ötször magasabb szinten - tetőzött az Elba, délután egy-két centiméteres apadást regisztráltak. Jacques Chirac francia államfő a franciák szolidaritásáról biztosította Németországot és francia támogatást ígért az EU intézményein keresztül.

Négyszeressé duzzadt az Elba vízszintje

Tetőzik az Elba Drezdánál: szombat reggel kétszer egymást követően 9,39 méteres vízmagasságot mértek a szász fővárosban. A folyó pénteken lépte át az eddig rekordnak tartott 1845-ös szintet: az Elba vízszintje négyszer-ötször olyan magas, mint máskor augusztusban.

Romano Prodi, megerősítette, hogy az Európai Unió mintegy kétmilliárd koronás gyorssegélyt ad a cseheknek

Hatezer képet mentettek meg

A Zwinger képtár pincéjéből és földszintjéről hatezer műalkotást mentett ki kétszáz múzeumi dolgozó és rendőr. A képeket most a felsőbb emeletek folyosóin tárolják. Az árvíz újabb áldozatot követelt Drezdában, az éjszaka egy férfi megfulladt háza pincéjében. Szászországban eddig tizenegyen veszítették életüket az Elba áradása miatt.

A drezdai válságstáb becslése szerint még két városrész lakóira vár kitelepítés, eddig kilenc negyedet evakuáltak részlegesen. Becslések szerint körülbelül 30 ezer ember tett eleget a hatóságok felszólításának és hagyta el lakását. A lezárt drezdai hidakon hídmesterek kutatnak repedések után, a rakpartok száraz vagy magasabban fekvő helyeit elöntik a bámészkodók, a ,,katasztrófa-turisták" serege.

Hamburgot is fenyegeti az árhullám

Az árhullám miatt ki kellett telepíteni Mühlberg 5300 lakóját, száz helyi lakos azonban a felszólítások ellenére is a városban maradt. Az Elbán levonuló áradás Hamburgban, a folyó északi-tengeri torkolatánál is gondot okozhat. A német belügyminisztérium becslései szerint a Közép-Európát valaha sújtó legnagyobb árhullám 4,2 millió németet érint.

Bécset a talajvíz fenyegeti

Ausztriában pénteken ugyan még találtak egy áldozatot - egy német turistát, aki néhány napja egy kocsmalátogatás után nem ért haza -, de a jelek szerint vége az árvíznek: a lapok és híradók már főleg a takarításról, no meg a németországi katasztrófáról tudósítanak. A szombati újságok egyedül arra figyelmeztetnek, hogy Bécs két kerületében még fenyeget a talajvíz feltörése. A város egésze azonban nem sínylette meg az árt, mert a Duna vizének levezetésére az 1970-es években elkészült Új Duna állta a sarat. Bár az árvízvédelmi építkezés nyomán keletkezett üdülőövezet is víz alá került, most már ott is a takarítás zajlik.

Ami a károk felszámolását illeti, abban továbbra is részt vesznek a tűzoltók, katonák, a segélyszervezetek alkalmazottai és önkéntesei, és ezen kívül nagyon sok lelkes magánember. A károkat egyelőre nem lehet felmérni. Jól látható, hogy az árvíz elöntötte területet sár borítja, házak ezrei, utak és hidak százai mentek tönkre, de nagyon sok mindenre - így a kutak állapotára és más, egyelőre rejtett kárra - csak a további napokban derül majd fény.

Tizenkét méterrel tetőzött az Elba Csehországban

Csehország északnyugati részén Decínben tegnap este nem egészen 12 méterrel tetőzött az Elba, s a reggeli órákig a vízszint már néhány centimétert csökkent is. A több mint 150 éve nem látott hatalmas árhullám így cseh területről már átvonult Németországba - jelentette szombaton reggel a prágai közszolgálati rádió.

Elárasztott vegyi üzemek Csehországban

Ennek ellenére a helyzet az egész északnyugati régióban továbbra is drámai. Az Elba és az Ohre folyó találkozásánál mintegy húsz kilométer hosszú és nyolc kilométer széles tó alakult ki. Decínen kívül továbbra is víz alatt van Ústí nad Labem, Litomerice, Lovosice, Terezín és még legalább harminc falu. Az Elba melletti nagy cseh vegyiüzemek továbbra is el vannak árasztva. Nagyobb vegyi szennyeződés szerencsére nem történt.

Prágában a víz lassan visszahúzódik az utcákról, de a pincék, alagsorok még tele vannak vízzel, s az átázott házak nagyon veszélyesek. Több ház már össze is dőlt, s továbbiakat is le kell majd bontani. A Prágából és az északnyugati vidékekről kitelepített több tízezer ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. A cseh fővárosban rendkívüli károkat szenvedett a metró. Összesen 17 állomáson vannak problémák, hetet pedig teljesen elöntött a víz.

Prága több hónapra metró nélkül maradhat

A kár legalább kétmilliárd korona, és most már biztos, hogy Prága egyes részei hónapokig metró nélkül lesznek, ami nagyon komoly közlekedési zavarokat ígér. A közlekedési helyzet jelenleg is nagyon zavarosnak, szinte kritikusnak mondható. Prágában és a közép-csehországi régióban legalább 60 ezer vezetékes telefon továbbra sem működik.

A belügyminisztérium hivatalos közlése szerint a héten összesen 210 ezer embert evakuáltak, s eddig csak mintegy felük térhetett vissza otthonába. A hatalmas károk enyhítésére a cseh kormány külföldről kér segítséget. Pénteken Prágában járt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, s megerősítette, hogy az Európai Unió mintegy kétmilliárd koronás gyorssegélyt ad a cseheknek, s ezenkívül 200 millió euró értékben kedvezményes kölcsönt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?