Katrina-segélyekből sikkasztottak

2005.12.29. 15:31
A Vöröskereszt bakersfieldi központjának dolgozóit legalább 200 ezer dollár (több mint 40 millió forint) elsikkasztásával vádolják. Az összeget a Katrina túlélőinek segélyezésére kellett volna használni, a pénz viszont a sikkasztók rokonainak bankszámláján landolt.

Az amerikai Vöröskereszt szégyenkezve fogadta a hírt, hogy legalább 19 dolgozó keze lehetett benne 200 ezer dollárnyi (több mint 40 millió forint) segély elsikkasztásában. Az összeget a Katrina hurrikán áldozatainak alapítványába fizették be az adományozók, írja az angol Times című lap online változata.

Kalifornia ügyészei 49 embert vádolnak 200 ezer dollár elsikkasztása miatt. A vádlottak Bakersfieldben, a Vöröskereszt telefonközpontjában dolgoztak, így kódokat adhattak ki hozzátartozóiknak, akik így jogtalanul részesültek a Katrina hurrikán túlélőinek járó segélyekből.

Nincs még vége

Mary Wenger, az Egyesült Államok Kalifoniai Ügyészségének tagja a nyomozás előrehaladásával párhuzamosan további vádlottakra számít. Wenger ismertette a 200 ezer dollárról szóló előzetes kalkulációt, majd hozzátette: „számításaink szerint az összeg tovább növekszik majd”.

A bakersfieldi volt a legnagyobb a három ideiglenesen létesített telefonközpont közül, amelyeket a Katrina áldozatainak megsegítésére állítottak fel. Mindhárom helyen ideiglenes alkalmazottak dolgoztak, így nem jutott idő teljes körű ellenőrzésükre, mondta el a munkaerő toborzást végző Spherion nevű cég.

Ryan McDougal, FBI ügynök tárta fel a csalás hátterét: a hurrikán áldozatává vált családok megsegítésére sürgősségi forródrótot indított a vöröskereszt. Amikor valaki betelefonált, azonosították, majd kapott egy személyi azonosító kódot, amivel hozzájuthatott a segélyhez bárhol az országban a Western Unionnál. A pénz a napi szükségletek beszerzését volt hivatott megkönnyíteni.

Az ügyészség munkatársa, Lawrence Brown elmondta, hogy az alkalmi munkások fiktív számlákat nyitottak hozzátartozóik számára, majd kiadták az azonosító kódokat, így rokonaik fel tudtak venni különböző összegeket.

Túl sok volt a segítség

A csalók vesztét az okozta, hogy a Vöröskeresztnek gyanúsak lettek a túl nagy számban, ugyanabból a központból elutalt segélyek.

Jack McGuire, a Vöröskereszt elnöke az NBC-nek adott nyilatkozatában elmondta: „Szerencsére a Vöröskereszt fedezte fel a problémát. A célunk az, hogy a központok munkájának meggyorsításával a segélyek mihamarabb eljussanak a rászorulóknak. Mostantól külön figyelmet fordítunk a folyamat minden lépésének biztosítására.” McGuire közölte, hogy a gyanúsítottak között nincs egyetlen, közvetlenül a vöröskereszt alkalmazásában álló dolgozó sem. Hozzátette azt is, hogy az ellopott összeg töredéke volt a Katrina áldozatainak nyújtott támogatásnak.

A vádlottak közül már hét emberről bebizonyosodott bűnössége, őket 20 évig terjedő szabadságvesztésre és 250 ezer dollár (50 millió forint) bírságra ítélhetik.

  • Hírek
  • Bankszámla